Επικίνδυνα απόβλητα εντοπίστηκαν σε παράδρομο της Αττικής Οδού, στο Κορωπί. Οι αρχές αναζητούν κύκλωμα διακίνησης λαθραίου ναυτιλιακού πετρελαίου, αφού πρόκειται για όξινη πίσσα, που είναι υπόλειμμα μετατροπής ναυτιλιακού πετρελαίου σε ντίζελ θέρμανσης. Τα απόβλητα ήταν μέσα σε δέκα παλετοδεξαμενές, κάποιες από τις οποίες έσπασαν, κατά την απόρριψή τους στο σημείο, με αποτέλεσμα η ρύπανση να επεκταθεί σε παρακείμενους αμπελώνες.
Η ποσότητα των αποβλήτων υπερβαίνει τους δέκα τόνους και κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών οι λαθρέμποροι «αποκόμισαν» τουλάχιστον εκατό τόνους λαθραίου ντίζελ, το οποίο και θα ρίξουν στην αγορά. Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας του γεγονότος ότι για πρώτη φορά βρίσκονται απόβλητα πετρελαιοειδών – δείγμα διακίνησης λαθραίου καυσίμου στην περιοχή της ανατολικής Αττικής. Μέχρι σήμερα όλες οι παράνομες αποθήκες και τα απόβλητα εντοπίζονταν στην περιοχή της δυτικής Αττικής πλησίον των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων κι αυτό λόγω της επικινδυνότητας μεταφοράς των συγκεκριμένων αποβλήτων.
Όλα ξεκίνησαν όταν υπάλληλος της Αττικής Οδού (οδηγός οχήματος άμεσης επέμβασης) ενημέρωσε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ότι σε παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου, στο 47ο χλμ, στο ρεύμα προς Αθήνα, μαύρη παχύρευστη ουσία με έντονη μυρωδιά, έχει καλύψει τμήμα του οδοστρώματος, ενώ ποσότητα αυτής της ουσίας έχει πέσει και μέσα σε παρακείμενους αμπελώνες.
Τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά», αφού το μυαλό των όλων πήγε σε επεξεργασία λαθραίου πετρελαίου. Λόγω, μάλιστα, της σοβαρότητας του θέματος, ενημερώθηκε άμεσα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, παρά το γεγονός ότι εκείνη την στιγμή ήταν σε συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν.
Η εντολή του υπουργού ήταν σαφής: λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Δώστε προτεραιότητα στην μη επέκταση της ρύπανσης. Συνεργαστείτε με το αρμόδιο Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να εντοπιστεί ο διακινητής του λαθραίου πετρελαίου, αλλά και ο μεταφορέας των αποβλήτων. Παραπέμψτε την υπόθεση στην αρμόδια εισαγγελέα.
Το κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με επικεφαλής το γενικό επιθεωρητή, Παναγιώτη Μέρκο, που μετέβη στο σημείο βρέθηκε μπρος σε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Στο οδόστρωμα ήταν πεταγμένες δέκα «παλετοδεξαμενές» ενός κυβικού, έκαστη. Κάποιες είχαν σπάσει και απόβλητα έχουν κατακλύσει όχι μόνον το οδόστρωμα, αλλά και τμήμα παρακείμενου αμπελώνα. Εκτιμάται, ότι ο οδηγός του φορτηγού που είχε αναλάβει την παράνομη διακίνηση του απόβλητου, πέταξε τις «παλετοδεξαμενές» στο σημείο εν κινήσει, σηκώνοντας απλώς την καρότσα του οχήματος.
Οι επιθεωρητές έπιασαν αμέσως δουλεία. Φόρεσαν την ειδική προστατευτική στολή που καλύπτει το σύνολο του σώματος και του προσώπου με μάσκα για τις αναθυμιάσεις και άρχισαν να παίρνουν δείγματα. Η πρώτη εκτίμηση ήταν και η τελική: όξινη πίσσα. Άκρως επικίνδυνο τοξικό απόβλητο, υπόλειμμα ναυτικού πετρελαίου που υπέστη επεξεργασία, προκειμένου να το «πέσει» στην αγορά ως λαθραίο ντίζελ θέρμανσης.
Η περιοχή αποκλείστηκε και ζητήθηκε η συνδρομή της Αττικής Οδού, μήπως μέσω των καμερών διαχείρισης της κυκλοφορίας κατορθώσουν να εντοπίσουν το φορτηγό που μετέφερε τα επικίνδυνα απόβλητα. Γιατί το σημείο όπου εντοπίστηκαν είναι πολύ κοντά στην έξοδο προς Κορωπί.
Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος, είναι σαφής: τα συγκεκριμένα απόβλητα είναι άκρως επικίνδυνα και πρέπει να «μαζευτούν» άμεσα. Ενδεικτικό της επικινδυνότητας είναι το γεγονός ότι στο διάστημα που το kathimerini.gr, ήταν στο σημείο, βλέπαμε τα χαλίκια που είχαν καλυφθεί από την όξινη πίσσα να λιώνουν, κυριολεκτικώς.
Τα απόβλητα, μέχρι αύριο, πρέπει να έχουν μαζευτεί, επισημαίνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Είναι, όμως, αυτό εφικτό;
Γιατί ευθύνη αποκομιδής των εκτεθειμένων αποβλήτων είναι στην ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Και όπως μας είπε ο γραμματέας, Γιάννης Αγγελάκας, αυτή την στιγμή στο ταμείο, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Έχουμε, είπε, αρμοδιότητες, δεν έχουμε όμως πιστώσεις. Κάποια χρήματα που είχαμε τα διαθέσαμε για την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων. Το θέμα όμως δεν παίρνει αναβολή. Τα απόβλητα πρέπει να φύγουν.
Το θέμα «το πήρε επάνω του», ο υπουργός Περιβάλλοντος, που άρχισε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκομιδή των αποβλήτων και την μετέπειτα διαχείρισή τους, που δεν είναι άλλη από την καταστροφή τους σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Σουηδία.
Νωρίς το πρωί πληροφορηθήκαμε, ότι οι προσπάθειες Μανιάτη, απέδωσαν. Βρέθηκε το αναγκαίο ποσόν και εκτός απροόπτου σήμερα, θα ξεκινήσουν εργασίες αποκομιδής των αποβλήτων και καθαρισμού του αμπελώνα. Θα «σηκωθεί» το χώμα που έχει εμποτιστεί από την όξινη πίσσα σε βάθος τουλάχιστον πενήντα εκατοστών, έως το σημείο που θα «βγει» καθαρό χώμα.
Το πρόβλημα των βιομηχανικών αποβλήτων παραμένει έντονο αφού εκατοντάδες τόνοι επικίνδυνα απόβλητα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την επικράτεια. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου, δήλωσε στο «kathimerini.gr» ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και ότι σε αυτό οφείλεται ο εντοπισμός σημαντικών ποσοτήτων αποβλήτων την τελευταία περίοδο. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος και φυσικά να βρούμε τις αναγκαίες πιστώσεις για την αποκομιδή των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων. Κάποια κονδύλια, κάποιες ανάγκες, καλύφθηκαν από το Πράσινο Ταμείο ωστόσο, εξαιτίας του όγκου των αποβλήτων απαιτούνται περαιτέρω πιστώσεις».
Την υπόθεση διερευνά η αρμόδια εισαγγελέας Περιβάλλοντος στην οποία οι επιθεωρητές και η ΕΛ.ΑΣ, κοινοποίησαν όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου