Στις 30 Νοεμβρίου με 11 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι. Ένα μήνα νωρίτερα, στις 23-24 Οκτωβρίου, θα γίνει η ειδική σύνοδος της Ευρ. Ένωσης που θα αποφασίσει τη στάση της για τη σύνοδο του Παρισιού. Ενόψει αυτών των δυο σημαντικών συνόδων έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή βαθμό οι πιέσεις για να εξοστρακιστεί ο άνθρακας από τον πλανήτη.
Μια πρόσφατη έκθεση, με τίτλο Better Climate, Better Growth, που είδε το φως της δημοσιότητας με ειδικά αφιερωμένο ιστότοπο, δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα:
αυτοαποκαλείται The New Climate Economy Report και έχει συνταχθεί υπό την εποπτεία της "Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία και το Κλίμα". Προεδρεύει ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικό Φελίπε Καλδερόν, συμπροεδρεύει ο Λόρδος Στερν και συμμετέχουν πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομικών, τραπεζίτες, κλπ.
Από το ξεκίνημα ωστόσο η έκθεση "δεν μας τα λέει καλά", αφού φιλοξενεί την εξής ασυνήθιστη παράγραφο: "Members of the Global Commission endorse the general thrust of the arguments, findings, and recommendations made in this report, but should not be taken as agreeing with every word or number. They serve on the Commission in a personal capacity. The institutions with which they are affiliated have therefore not been asked formally to endorse the report and should not be taken as having done so. – Τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής υποστηρίζουν τη γενική ουσία των ισχυρισμών, ευρημάτων και συστάσεων της έκθεσης, αλλά δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται και ότι συμφωνούν σε κάθε λέξη ή αριθμό. Βρίσκονται στην Επιτροπή με ατομική ιδιότητα. Για το λόγο αυτό δεν έχει ζητηθεί επίσημα από τα ιδρύματα με τα οποία συσχετίζονται να υποστηρίξουν την έκθεση και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ότι το έχουν πράξει".
Τι ωραίοι τύποι! Συμφωνούν γενικά, αλλά αν τους στριμώξεις κάπου θα σου πουν "Α, εγώ δεν συμφωνώ μ' αυτό και το λέω απ' την αρχή"! Βρίσκονται στην Επιτροπή με ατομική ιδιότητα, αλλά βάζουν και τα ιδρύματα μπροστά, για να αντλούν κύρος και σπουδαιοφάνεια απ' αυτά.
Η Επιτροπή "αυτοδημιουργήθηκε" για να "βοηθήσει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την κοινωνία (sic) να πάρουν αποφάσεις βασισμένες σε πιο πλήρη πληροφόρηση ως προς το πώς να επιτύχουν οικονομική ευημερία και ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή". Ή, με άλλα λόγια, είναι μια Επιτροπή που δημιουργήθηκε για να μπορούν οι τωρινοί πολιτικοί να χρηματοδοτούν ανεμπόδιστα τους συνταξιοδοτηθέντες ή αποτυχημένους προκατόχους τους, μέχρι να έλθει και η δική τους σειρά να εισπράττουν απ' τα διάφορα προγράμματα που επινοούν για να λεηλατούν τους φορολογούμενους πολίτες.
Αυτή λοιπόν η βαρύγδουπη Επιτροπή μεταξύ άλλων προτείνει και τα εξής:
Να επιτευχθεί στο Παρίσι μια ισχυρή, διαρκής και ισοβαρής διεθνής κλιματική συνθήκη.
Να εισάγει υψηλές και προβλέψιμες τιμές δικαιωμάτων άνθρακα.
Να αποσύρει αμέσως μεμονωμένα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στις αναπτυγμένες χώρες και μέχρι το 2025 σε χώρες μέσου εισοδήματος.
Να μειώσει τα κόστη κεφαλαίου για τα έργα "χαμηλού άνθρακα" μέχρι 20% με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Να αποσύρει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων, έναντι μόνο 100 δισ. δολαρίων επιδοτήσεις των ΑΠΕ, να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και να διατεθούν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις για τη μείωση της φτώχειας.
Ο τριπλασιασμός της έρευνας και της ανάπτυξης στις τεχνολογίες "χαμηλού άνθρακα" σε τουλάχιστον 0,1% του ΑΕΠ μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα καινοτομίας για την ανάπτυξη.
Η οικοδόμηση καλύτερα συνδεμένων και πιο συνεκτικών πόλεων βασισμένων σε μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να εξοικονομήσει επενδύσεις 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την προσεχή 15ετία, βελτιώνοντας την οικονομική αποδοτικότητα και την ποιότητα ζωής με λιγότερες εκπομπές.
Η αποκατάσταση μόλις του 12% των χέρσων εκτάσεων μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σε 200 εκατ. ανθρώπους και ν' αυξήσει τα γεωργικά εισοδήματα κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια/έτος, ενώ την ίδια στιγμή θα μειώνονται οι εκπομπές από την αποψίλωση των δασών.
Διακοπή της αποψίλωσης φυσικών δασών έως το 2030 με αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασών σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια/έτος.
Η παράκρουση των ακατάσχετα "οικολογούντων" συνεχίζεται. Χρειαζόμαστε ορθολογική σκέψη, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με υστερικές καταστάσεις. Η χρήση του κάρβουνου ήδη έχει μειωθεί πολύ στις χώρες του ΟΟΣΑ, μαζί και οι εκπομπές CO2 στις χώρες αυτές, αλλά, αυτό αποδείχθηκε μια τρύπα στο νερό: η βιομηχανική παραγωγή μετανάστευσε στην Άπω Ανατολή, μαζί με τις θέσεις εργασίας της Ευρώπης και οι εκπομπές CO2 σε πλανητικό επίπεδο αυξήθηκαν, αφού στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδοκίνα καίνε κάρβουνο με πρωτοφανείς ρυθμούς. Για να "χρυσώσουν το χάπι" της αποβιομηχάνισης, της ακριβής ενέργειας, της ύφεσης και της ανεργίας, βρήκαν τώρα τη νέα "καραμέλα": ανάπτυξη μέσω της κλιματικής προσπάθειας. Τώρα γιατί αυτή η καραμέλα μου θυμίζει τον Προβόπουλο, το Σαμαρά και το Βενιζέλο να υπόσχονται επί 4 χρόνια ανάπτυξη, θα σας γελάσω.
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι: το κάρβουνο έδωσε μια πρωτοφανή ώθηση στη βιομηχανική επανάσταση, στο βιοτικό επίπεδο της ανθρωπότητας και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί επειδή κάποιοι έβαλαν στο μάτι τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Η ανθρωπότητα δεν θα γυρίσει στο 17ο αιώνα, ακόμα κι αν υιοθετήσουν πρακτικές της Ιεράς Εξέτασης. Οι ΑΠΕ δοκιμάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια κι απέτυχαν να δώσουν αξιόπιστη ενέργεια, απέτυχαν να δώσουν κάτι περισσότερο από κάλυψη της μεσημεριανής αιχμής φορτίου με τα Φ/Β. Σε ό,τι μάλιστα αφορά τα αιολικά, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι πολιτικοί θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο ο Κάμερον εκστόμισε το περίφημο "Get Rid Of All the Green Crap". Πλέον τυχόν συνέχιση των πιέσεων για εξοβελισμό του κάρβουνου σημαίνει πίεση για επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας, που "δεν έχει εκπομπές CO2". Το "πράσινο" κίνημα της Γερμανίας, που πρωτοστάτησε πριν 30 χρόνια στην εκστρατεία ενάντια στα πυρηνικά, θα είναι αυτό που θα τα ξαναφέρει απ' την πίσω πόρτα. Η ιστορία καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια ...
Στις τελευταίες Συνόδους του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP) δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, δεν ελήφθησαν αποφάσεις κι ο πήχυς για το Παρίσι είναι πολύ ψηλά, θέλουν αυτή τη φορά να βγει μια ιστορική απόφαση. Θα δούμε κατά πόσο θα υπάρξει αυτή τη φορά αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου