Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Πετρελαϊκά οικόπεδα: Ξεκινά ο νέος γύρος παραχωρήσεων, ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες

Πετρελαϊκά οικόπεδα: Ξεκινά ο νέος γύρος παραχωρήσεων, ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες
Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι διεθνείς παίκτες θα είναι παρόντες στο νέο γύρο παραχωρήσεων που ξεκινά η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, σε συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η έναρξη του νέου γύρου παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κομισιόν και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την κατάθεση των προσφορών.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στις επαφές μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των επικεφαλής της BP στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτή η εταιρεία που θα έρθει στην Ελλάδα.

Συνολικά δημοπρατούνται 20 θαλάσσια οικόπεδα, όπως μετέδιδε από το πρωί το newmoney.gr, από τα οποία τα 9 βρίσκονται νοτίως της Κρήτης, αλλά και νοτίως της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα στο Ιόνιο.

Στην Κρήτη πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Οι προσφορές θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους, σταδιακά ή όλες μαζί, ενώ για κάθε μπλοκ θα γίνει ξεχωριστή αίτηση. Για τη συμμετοχή μιας εταιρείας στον διαγωνισμό απαιτείται η αγορά 1.500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και η ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).

Επιπλέον, για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών μετράει κατά 60% η οικονομική προσφορά και κατά 40% η τεχνική προσφορά. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο καλοκαιρινό Roadshow το Λονδίνο ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL και άλλες. Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα, συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου