Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

OMV για South Stream: Κανείς Δεν Μπορεί να Εμποδίσει την Κατασκευή Ενός Αγωγού


Η διαμάχη της Ρωσίας με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία δεν πρόκειται να παρεμποδίσει την υλοποίηση του αγωγού South Stream, όπως εκτιμά η αυστριακή πετρελαϊκή  OMV, μεγαλύτερη καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία της ΝΑ Ευρώπης.
Τη στιγμή, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει συνεχή εμπόδια στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού, με αποκορύφωμα τον εκβιασμό κατά της Βουλγαρίας τον προηγούμενο μήνα για να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού που είχε ξεκινήσει, η Gazprom βρίσκει ένθερμο σύμμαχο την OMV, καθώς έχει συνάψει συμφωνία μαζί της ώστε να φτάσει ο αγωγός μέχρι τον κόμβο του Μπάουμγκαρτεν στην Αυστρία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γκέρχαρντ Ρόις, μιλώντας στους Financial Times, τόνισε σχετικά:
«Κανείς δεν μπορεί να σου πει να μην φτιάξεις έναν αγωγό. Είναι θέμα εθνικού δικαίου. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του. Ο αγωγός είναι ένα έργο με προοπτική 50 ετών, οπότε πρέπει να βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά. Μερικοί μήνες καθυστέρηση δεν αποτελούν ζήτημα».
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν ότι η Ε. Επιτροπή έχει την δυνατότητα να παρεμποδίσει την κατασκευή του αγωγού. «Αν η Gazprom κατασκευάσει το υπεράκτιο τμήμα μέχρι τα τέλη του 2015, όπως προγραμματίζεται, τότε θα μπορούσε να καταλήξει αποκλεισμένο διότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτρέψει η Βουλγαρία στο αέριο να μεταφερθεί προτού αποφασίσει η Ε.Ε. για το πώς θα διαχειρισθεί τις νέες ποσότητες», παρατήρησε ο Ίλια Ζασλάβσκι του Chatam House στο Λονδίνο.
Από την πλευρά του, ο Ρόις δήλωσε στους Financial Times ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία και υπενθύμισε ότι η Αυστρία εισάγει ρωσικό αέριο εδώ και 45 χρόνια. «Η άποψή μου είναι απλή: Τέσσερις αγωγοί είναι καλύτεροι από τρεις και πέντε είναι καλύτεροι από τα τέσσερις. Αυτή είναι μια ρεαλιστική άποψη», τόνισε και πρόσθεσε ότι κάποια μέρα ο South Stream θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο ακόμα και από την Ανατολική Μεσόγειο.
Με τις απόψεις του Γκέρχαρντ Ρόις τείνουν να συμφωνήσουν και οι περισσότεροι ιθύνοντες των εταιρειών φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι οποίοι σε δηλώσεις τους τους τελευταίους μήνες έχουν εκθειάσει την σημασία του South Stream για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. "Είναι ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία και οι εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από την Ευρ. Επιτροπή για την χρησιμότητα και το ρόλο του South Stream, την κατασκευή του οποίου επιθυμούν να δουν να ολοκληρώνεται μια ώρα αρχύτερα", δήλωσε στο energia.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ιταλικής ενεργειακής εταιρείας για να συμπληρώσει πως "Αυτοί οι οποίοι δεν επιθυμούν να δουν την ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να υποδείξουν εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας φυσικού αερίου, που ασφαλώς δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο, ούτε θα υπάρξουν για τουλάχιστον 5-10 χρόνια".

ΠΗΓΗ:energia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου