Τουλάχιστον δύο από τις κυριότερες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται, αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ, αναμένεται να προχωρήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μέσω του χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, τουλάχιστον για την περίπτωση των ΕΛΠΕ, αλλά από το Σεπτέμβριο και για τη ΔΕΗ, οι συνθήκες είναι ήδη ώριμες σε επίπεδο σχεδιασμού, ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας για να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χρηματιστήριο και το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών που φτάνει μέχρι τη Λεωφόρο Αθηνών.
Ωστόσο σύμφωνα με την κυβέρνηση, εφόσον το Νοέμβριο υπάρξει αναστροφή του κλίματος και θετικό γύρισμα των αγορών, τότε μπορεί να δοθεί το πράσινο φως ώστε μέσα στο 2015 να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο αποκρατικοποιήσεις με την προσφορά μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.
Για τα ΕΛΠΕ τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα αφού έχει ήδη συμφωνηθεί από τους μετόχους να διατεθεί από κοινού στο νέο στρατηγικό επενδυτή τόσο το μερίδιο του δημοσίου (35,48%) όσο και ένα πακέτο μετοχών της Paneuropean (40,98%) και ήδη υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από Ρωσικές, Αραβικές και Ασιατικές εταιρείες. Ωστόσο το κακό timing στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά η αρνητική συγκυρία στην ευρύτερη αγορά διύλισης της Ευρώπης και ειδικότερα της Μεσογείου δρουν ανασταλτικά.
Άλλωστε τα περιθώρια διύλισης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά οδηγώντας τον κλάδο σε ζημιές και πολλές μονάδες σε λουκέτο. Ωστόσο η μεσοπρόθεσμη προοπτική για παίκτες όπως τα ΕΛΠΕ, που έχουν επενδύσει και έχουν αναβαθμίσει τις μονάδες τους, εκτιμάται ότι θα είναι θετική. Σε κάθε περίπτωση τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής είναι υποτιμημένα και δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την έναρξη της διαδικασίας πώλησης. Με τη σημερινή εικόνα της αγοράς, το placement στα ΕΛΠΕ μέσω ΧΑ δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2015.
Για την περίπτωση της ΔΕΠΑ εκτός από το θέμα της αγοράς, πρέπει να προστεθεί και ένα ακόμη ζήτημα που αφορά στις αλλαγές που θα προωθηθούν από το Σεπτέμβριο στην αγορά του φυσικού αερίου. Όπως έχει ζητηθεί από την τρόικα θα προχωρήσει το σπάσιμο του μονοπωλίου των εταιρειών παροχής αερίου και ο έλεγχος του δικτύου διανομής θα περάσει σε άλλη εταιρεία. Το νομοσχέδιο, θα προωθηθεί το Σεπτέμβριο και μετά θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς, εάν θα προχωρήσει η δημόσια προσφορά μετοχών της εταιρείας ή θα αναζητηθεί άλλη λύση αποκρατικοποίησης.
Η τελευταία ενεργειακή αποκρατικοποίηση που θα γίνει μέσω χρηματιστηρίου αφορά στη ΔΕΗ, ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί η πώληση της μικρής ΔΕΗ, γεγονός που τοποθετεί χρονικά την διάθεση του 17% για το 2016.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου