Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Δυτική Ελλάδα: Από τα 40 δισ. βαρέλια πετρελαίου μόνο τα 4 δισ. βαρέλια είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα

Δυτική Ελλάδα: Από τα 40 δισ. βαρέλια πετρελαίου μόνο τα 4 δισ. βαρέλια είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα Σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις
Από τα 40 δισ. βαρέλια πετρελαίου της Δυτικής Ελλάδας, μόνο τα 4 δισ. βαρέλια είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Αλλά η εμπορική τους εκμετάλλευση θα μπορέσει να γίνει μετά το 2025. Οι περιοχές που βρίσκονται αυτά τα αποθέματα είναι γνωστές.

Περιοχές όπως τα Ιωάννινα, το Κατάκολο και ο Πατραϊκός Κόλπος. Σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις. Από αυτές οι 13 ήταν σε θαλάσσιες περιοχές και οι 50 στην ξηρά.

Ομως δεν είναι γνωστά τα ακριβή σημεία που βρίσκονται αυτά τα αποθέματα. Για να εντοπιστούν αυτά τα σημεία, θα πρέπει να δοθούν 15-20 ερευνητικές άδειες σε μεγάλες ξένες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να ξοδέψουν 2 δισ. ευρώ μόνο για τις έρευνες. Κι αυτό γιατί οι περιοχές στις οποίες θα πρέπει να γίνουν αυτές οι έρευνες παρουσιάζουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά στη γεωλογία και στο ανάγλυφο του εδάφους.

Τα παραπάνω είπε ο γεωλόγος πετρελαίων Ντίνος Νικολάου, ο οποίος είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και επί 35 χρόνια διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην περιοχή.

Ο Ν. Νικολάου μίλησε στον 8ο Ενεργειακό Διάλογο, που διοργανώνει στην πόλη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Ν. Κρήτη, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Επισήμανε επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να θεωρείται συνέχεια των πλούσιων σε αέριο γειτονικών περιοχών του Ισραήλ και της Κύπρου, επειδή έχει γεωλογικά μεγάλες διαφορές.

ΠΗΓΗ:thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου