Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σε ενεργειακά projects άνω των €200 εκατ. στην Ελλάδα επενδύει η Energean

Σε ενεργειακά projects άνω των €200 εκατ. στην Ελλάδα επενδύει η Energean
Μεγάλες επενδύσεις, πάνω από 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε η εταιρεία Energean, μία από τις εταιρείες που υπέγραψαν την Τετάρτη τις συμβάσεις για τις έρευνες υδρογοναθράκων.

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας το newmoney.gr, η Energean Oil & Gas με τη Mediterranean Oil & Gas υπέβαλαν κοινή προσφορά για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Energean λειτουργεί ως οperator και κατέχει το 60% στο σχήμα, ενώ η  Mediterranean το 40%. Η Energean κατέχει τέσσερις άδειες έρευνας και δύο ανάπτυξης στην Ελλάδα και είναι  η μοναδική εταιρεία που λειτουργεί πεδία υδρογονανθράκων στη χώρα. Μάλιστα, έχει  παράξει 115 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 850 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου από τα  θαλάσσια πεδία του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας. Επιπλέον, έχει δύο άδειες έρευνας στην Αίγυπτο.

Αναλυτικά οι επενδύσεις σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας:

1) Συμβάσεις Ιωαννίνων και Κατακόλου

*Επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του ερευνητικού σταδίου στα Ιωάννινα. Περιλαμβάνονται περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, επανεκτίμηση υφιστάμενων σεισμικών ερευνών, διάφορες έρευνες, διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών και, εφόσον όλα εξελιχθούν κατά τις εκτιμήσεις, διενέργεια μιας πρώτης γεώτρησης στο τέλος της πενταετίας και μίας δεύτερης στο τέλος της επταετίας για να προχωρήσουμε στην παραγωγή.

Εκτιμήσεις ΥΠΕΚΑ: 70 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

*Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του ερευνητικού σταδίου στο Κατάκολο.

Περιλαμβάνονται περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, επανεκτίμηση υφιστάμενων σεισμικών ερευνών, μελέτες ανάπτυξης του κοιτάσματος (εκτιμάται στα 3 με 5 εκατ. βαρέλια) μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας του κοιτάσματος και, στο τέλος της διετίας, γεώτρηση που οδηγεί στην παραγωγή. Είναι πιθανό να χρειαστεί και η διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών προκειμένου να προχωρήσουμε στη γεώτρηση.

Μετά την απόκτηση των αδειών σε Ιωάννινα και  Κατάκολο, η εταιρεία βλέπει τη Δυτική Ελλάδα ως αφετηρία για δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αδριατικής αναζητώντας, πέρα από το  Μαυροβούνιο, ευκαιρίες και σε Κροατία και Αλβανία.

2) Υποβολή προσφοράς στο Μαυροβούνιο

Σε συνεργασία με την Mediterannean Oil & Gas υποβάλλεται την Πέμπτη προσφορά για τρία offshore blocks.

3) Κροατία

Εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό που έχει προγραμματίσει σε offshore περιοχές για τον Νοέμβριο η Κροατία.

4) Αλβανία

Η εταιρεία είναι σε συζητήσεις για την πιθανή συμμετοχή (farm in) σε κοιτάσματα στη γείτονα χώρα, τα οποία έχουν γεωλογικές αναλογίες τόσο με την Ήπειρο όσο και με άλλες περιοχές της Αλβανίας που ήδη παράγουν πετρέλαιο.

5) Δυτική Ελλάδα

Η Energean Oil & Gas θα είναι παρούσα σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο είτε με αφορμή το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο από την ENEL είτε στο πλαίσιο του νέου γύρου παραχωρήσεων. Φυσικά, οι γεωλόγοι και οι γεωφυσικοί θα εξετάσουν τις παραμέτρους προκειμένου να αποφασισθεί η τελική επενδυτική επιλογή.

6) Κόλπος Καβάλας

Σύντομα θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα για την περιοχή της Καβάλας, το οποίο θα υποστηριχθεί από το πλοίο Valiant Energy, που είναι και το μοναδικό στο είδος του, το μέγεθός του και τις δυνατότητές του που έχει έρθει ποτέ στην χώρα μας. Στην περίοδο 2014-2016 θα επενδυθούν 160 εκατ. ευρώ, καθώς θα εγκατασταθούν δύο νέες πλατφόρμες στο Βόρειο Πρίνο και στο κοίτασμα Έψιλον, ενώ θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στον Πρίνο, τον Βόρειο Πρίνο και το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη προοπτική. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής κατά 4.500 βαρέλια ημερησίως, έναντι των 2.000 βαρελιών σήμερα.

Η Mediterranean Oil & Gas είναι εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία με παραγωγή φυσικού αερίου στην  Ιταλία και με παρουσία σε Μάλτα και Γαλλία. Δραστηριοποιείται σε χερσαίες και  θαλάσσιες περιοχές που παρουσιάζουν γεωλογικές αναλογίες με τις περιοχές στο  Μαυροβούνιο. Η υποβολή προσφοράς στη συγκεκριμένη χώρα των Βαλκανίων εντάσσεται στη στρατηγική της για την απόκτηση νέων περιοχών στην βασική περιοχή δραστηριοποίησής της.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου