Η αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου που υποχρεούνται να τηρούν οι χώρες- μέλη της ΕΕ στις 50- 60 ημέρες (από 30 που προβλέπει η ισχύουσα Οδηγία) περιλαμβάνεται στα μέτρα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού από τη Ρωσία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στο Ζάππειο ο κ. Έτινγκερ τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Ουκρανία και τη Μολδαβία καθώς και ότι η προμήθεια φυσικού αερίου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο».
Σχολιάζοντας δε την επιστολή που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν προς τους ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ, στην οποία αναφέρει ότι από 1ης Ιουνίου η Ουκρανία θα πρέπει να προκαταβάλει την αξία του φυσικού αερίου που θα εισάγει, ο κ. Έτινγκερ παρέπεμψε σε διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου «η ασφάλεια εφοδιασμού να παραμείνει εγγυημένη». Ο επίτροπος παρατήρησε επίσης ότι η ρωσική πλευρά θέτει πλέον ως αξίωση μόνο την προκαταβολή ενώ σε προηγούμενες επικοινωνίες ετίθετο και η εξόφληση των χρεών της Ουκρανίας όπως και η ενεργοποίηση της ρήτρας take or pay (δηλαδή η πληρωμή των ελάχιστων ποσοτήτων που προβλέπει η σύμβαση, ανεξάρτητα από το αν αυτές απορροφήθηκαν). Τάχθηκε δε υπέρ της ενιαίας τιμής φυσικού αερίου στην ΕΕ μόνο εφόσον αυτή προκύπτει από τη λειτουργία της αγοράς και όχι με πολιτική απόφαση.
Η Ουκρανία και η λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης πιθανής κρίσης εφοδιασμού της ΕΕ περιλαμβάνεται όπως ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης στα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο. Μεταξύ αυτών, η αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας (που θα εξετασθεί υπό το πρίσμα του κόστους), η εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η εγκατάσταση μηχανισμών αντίστροφης ροής στους διακρατικούς αγωγούς, μέτρα μείωσης της ζήτησης, η αξιοποίηση των ενδογενών πηγών ενέργειας καθώς και η διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού της ΕΕ, στην οποία έδωσε έμφαση και ο κ. Έτινγκερ. «Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας προμηθευτές κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.
Η ενεργειακή ασφάλεια θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιουνίου οπότε αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση της ΕΕ. Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης ήταν:
Η προώθηση των ενεργειακών έργων υποδομής, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την αδειοδότησή τους.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ορίζοντα το 2030.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ο κ. Μανιάτης επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από την ΕΕ το ταχύτερο δυνατόν, ενώ από την πλευρά του ο επίτροπος εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου