Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η Τουρκία γίνεται μεγάλος ενεργειακός παίκτης – Πόσο απειλείται η Ελλάδα και ο TAP

Η Τουρκία γίνεται μεγάλος ενεργειακός παίκτης – Πόσο απειλείται η Ελλάδα και ο TAP
Ένας αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να αποκτήσει λόγο η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά να την ενισχύει οικονομικά και πολιτικά. Ο αγωγός Trans Anatolian Natural Gas Pipeline  θα μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, που θα μεταφέρει στην Ευρώπη ακόμη και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο TANAP έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από το Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Μόνον το τουρκικό τμήμα του TANAP, είναι περί τα 1.800 χλμ. και θα χρειαστούν 2 εκατ. τόνοι χαλυβδοσωλήνων. Το συνολικό πόσο επένδυσης που θα δαπανηθεί για τον TANAP υπολογίζεται στα 45 δισ. δολ., με τα σχεδόν 30 δισ. να αφορούν αποκλειστικά το κομμάτι των παραγωγής και κατασκευή του. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015, ενώ συνολικά θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας σε 21 επαρχίες της χώρας, απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα τονωθεί ο τομέας της τουρκικής χαλυβουργίας, καθώς αρκετοί είναι οι εγχώριοι κατασκευαστές που προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στο έργο.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση οι τοπικοί κατασκευαστές χαλυβδοσωλήνων, που αγωνίζονται στις δύσκολες συνθήκες στις αγορές του εξωτερικού, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο εν λόγω έργο. Σημειωτέον 6 από τους 18 προμηθευτές σωλήνων είναι Τούρκοι.

Η Τουρκία, επομένως, θα μετατραπεί σε μεγάλος ενεργειακός παίκτης. Με μια ετήσια ζήτηση για φυσικό αέριο της τάξης των 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, η Ευρώπη έχει έλλειμμα φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο. Επίσης, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 60 τοις εκατόν κατά τα επόμενα 29 χρόνια και ότι με τον TANAP, το Αζερμπαϊτζάν έχει ως στόχο να βοηθήσει την Τουρκία να γίνει ο ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και ως ο φθηνότερος και στρατηγικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας.

Ο Θάνος Τριανταφύλλου, πολιτικός επιστήμονας, αναφέρει ότι “στο περίφημο βιβλίο για το Στρατηγικό Βάθος ο αρχιτέκτονας της Εξωτερικής Πολιτικής κ. Αχμετ Νταβούτογλου, είχε προτάξει τη σημασία της Τουρκίας ως βασικού ενεργειακού παίκτη στη Μεσόγειο” και προσθέτει ότι “η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια του μεγάλου ασθενή να οικοδομήσει μια Ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας δεν έχει σταματήσει. Για αυτό δεν χάνουν την ευκαιρία να ανακοινώσουν μετά βαιων  και κλάδων κάθε έμμεση ή άμεση εμπλοκή τους στον ενεργειακό χάρτη. Η ενέργεια αποτελούσε και αποτελεί μια από τις βασικές συντεταγμένες ισχύος στον κώδικα των Διεθνών Σχέσεων. Παρόλα αυτά και επειδή κανείς δε λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, απομένει να τοποθετηθούν οι εταιρείες, για το αν και κατά ποσόν συμφέρει οικονομικά, η συγκεκριμένη λύση”.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τριανταφύλλου, Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν πως η ενέργεια είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

“Σε κάθε περίπτωση, το αν η Τουρκία, θα μετεξελιχθεί σε playmaker του ενεργειακού παιχνιδιού, μοιάζει με την ίδια τη δομή της Τουρκικής γλώσσας: το ρήμα είναι στο τέλος πάντα, όποτε πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί”, καταλήγει.

Ο Δρ.Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στο newmoney.gr εξηγεί τη σημασία του αγωγού για την Ευρώπη, πόσο απειλεί την Ελλάδα, αλλά και την ισχύ του TAP.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο αγωγός Trans Anatolian Natural Gas Pipeline  αποτελεί το σημαντικότερο ενεργειακό δίκτυο εντός της γείτονος. Η σημασία του έγκειται στο ότι θα διατρέχει και επακόλουθα θα διασυνδέει την ανατολική με τη δυτική Τουρκία. “Ενώ οι υφιστάμενοι αγωγοί δεν συνδέονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι χωρισμένη σε τέσσερις περιοχές. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αγοράζει ακριβά φυσικό αέριο από την Ρωσία και το Ιράν και να μην μπορεί να το παροχετεύσει αναλογικά. Ο TANAP έρχεται να λύσει εν μέρει αυτό το πρόβλημα, μεταφέροντας αζέρικο αέριο μέσω ενός οριζόντιου άξονα”, τονίζει ο κ. Φίλης και υπογραμμίζει ότι “αποκτά μεγαλύτερη αξία για την Άγκυρα το γεγονός ότι μέρος της συμφωνίας προβλέπει την παρακράτηση περί 8 δις κ.μ. για την εγχώρια αγορά, από τα 20 δις κμ που θα μεταφέρονται μέσω Τουρκιας μετά το 2020-2022”.

Ωστόσο, ο κ. Φίλης ξεκαθρίζει ότι δεν απειλεί τον TAP, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του, καθότι μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. “Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η αζέρικη πλευρά κατέχει πλέον του 80% των μετοχών του TANAP, ώστε να διασφαλίσει την αδιάλειπτη ροή ενέργειας προς την ευρωπαϊκή αγορά και να μην έχει τη δυνατότητα η Τουρκία να πλήξει το έργο”, επισημαίνει.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο  Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο TAP τοποθετεί την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη, μετά από προσπάθειες μιας και πλέον δεκαετίας. “Μας επαναφέρει στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων γύρω απο θέματα ενέργειας, ενώ η σύνδεση του με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να διευρύνει τις επιλογές του TAP, κατευθύνοντας κάποιες ποσότητες προς την Βουλγαρία αλλά ενδεχομένως και την Ουγγαρία”, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι “στο εσωτερικό πρόκειται για μια σημαντική ξένη επένδυση (σε μια συγκυρία που επιζητούμε εκδήλωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία), που θα φέρει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει μια κινητικότητα στις τοπικές οικονομίες περιοχών της Βορείου Ελλάδας που πλήττονται από την οικονομική κρίση”.

 “Πρέπει, ωστόσο, η Κοινοπραξία να διαβουλευτεί σοβαρά και με σύνεση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε, προβαίνοντας στις αναγκαίες διορθώσεις (π.χ. χάραξη), να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να προκύψουν ζημιογόνες για το έργο καθυστερήσεις”, καταλήγει ο κ. Φίλης.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου