Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Στις εγκαταστάσεις της Energean Oil ο βρετανός πρέσβης - Αισιόδοξος για επενδύσεις


Αισιόδοξος για τις προοπτικές που εμφανίζονται στην Ελλάδα στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων εμφανίστηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ, τονίζοντας πως η σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα.
“Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και να διευκολύνει την έλευση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων επενδύσεων. Και η αλήθεια είναι πως η μια επένδυση φέρνει την άλλη. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα” υπογράμμισε ο Βρετανός πρέσβης, ο οποίος επισκέφθηκε τις χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της θυγατρικής εταιρείας της Energean Oil & Gas, της Kavala Oil, στη Νέα Καρβάλη του δήμου Καβάλας.
“Υπάρχουν πολλοί τομείς ακόμα κι όχι μόνο ο ενεργειακός, στους οποίους θα υπάρχει ενδιαφέρον από βρετανικές επιχειρήσεις. Το κλίμα εμπιστοσύνης υπάρχει προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πολύ σκληρά να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα. Και αυτή η σκληρή δουλειά νομίζω πως έχει αποτελέσματα και αντιπροσωπεύει μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα” πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες στο Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανάμεσα στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas και τη βρετανικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία BP, σημείωσε πως σηματοδοτεί μια άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες και ταυτόχρονα αποτελεί ένα δείγμα του κλίματος εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον προς την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Κίτμερ χαρακτήρισε μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας τη συμφωνία που υπεγράφη προ μηνών ανάμεσα στις δυο εταιρείες και πρόσθεσε: “η Energean Oil & Gas είναι μια εταιρεία, για την οποία ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να είναι υπερήφανος. Συχνά λέγεται πως η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, δεν έχει βιομηχανική βάση, αλλά εταιρείες όπως αυτή νομίζω πραγματικά πως δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές και επενδύουν στο μέλλον της Ελλάδας”.
Τον κ. Κίτμερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον εμπορικό ακόλουθο στη βρετανική πρεσβεία Σωτήρη Λεονταρίδη, υποδέχθηκε στις εγκαταστάσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil Δημήτρης Γόντικας. Κατά την επίσκεψή του, ο Βρετανός πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα τεχνικά και επιστημονικά στελέχη της εταιρείας για τις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα υποθαλάσσια κοιτάσματα του “ΠΡΙΝΟΥ” και του “Ε” ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, αλλά και από τη διοίκηση της εταιρείας για τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδιά της και ειδικότερα για το επενδυτικό ενδιαφέρον της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα αλλά και το Κατάκολο, όπου συνεργάζεται στενά με τη βρετανική εταιρεία Trajan Oil & Gas Ltd.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και με το άνοιγμα των δύο νέων πεδίων εκμετάλλευσης στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, ο κ. Κίτμερ εκτίμησε πως θα βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού που υπάρχει στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. “Τους τελευταίους 18 μήνες δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μια σειρά υποδομών, όχι μόνο στον τομέα του υγρού πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, όπως η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ, που θα βοηθήσουν συνολικά την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο εφοδιάζεται ενέργεια. Όλοι ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο εφοδιασμού ενέργειας της Ευρώπης και εταιρείες όπως η Energean βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση” υπογράμμισε.
Αφού παρακολούθησε τη βασική εκπαίδευση πάνω σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Κίτμερ περιηγήθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις όπου γίνεται μια πρώτη επεξεργασία του αργού πετρελαίου, το οποίο, με υποθαλάσσιους αγωγούς, μεταφέρεται στην ξηρά από τις πλωτές εξέδρες. Αμέσως μετά επισκέφθηκε με πλοιάριο τις τρεις πλατφόρμες, ξεναγήθηκε σε αυτές και ενημερώθηκε για τη διαδικασία εξόρυξης του πετρελαίου.
Ο Βρετανός πρέσβης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την άριστη λειτουργία της εταιρείας, η οποία, όπως σημείωσε, επενδύει ουσιαστικά κάτω από τους πιο αυστηρούς διεθνείς κανόνες ασφαλείας σεβόμενη απόλυτα το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο κ. Γόντικας χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως η εταιρεία έχει βάλει στόχους “που χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό, που αποτελεί και τη δύναμή της, μπορούν θα επιτευχθούν και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας”.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου