Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν κολλημένες με το πετρέλαιο, παρά τη “χρυσή εποχή του φυσικού αερίου”

Γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν κολλημένες με το πετρέλαιο, παρά τη “χρυσή εποχή του φυσικού αερίου”
Μπορεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας να προβλέπει ότι η ενεργειακή άνθηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει στη “χρυσή εποχή του φυσικού αερίου”, όμως, τα αφεντικά της αμερικανικής βιομηχανίας εξακολουθούν να έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το συμπέρασμα από τα σχόλια στο συνέδριο του Independent Petroleum Association of America  είναι το εξής: Για τον ενεργειακό κλάδο, το πετρέλαιο είναι αυτό που μετρά περισσότερο από κάθε τι, με το φυσικό αέριο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abraxas Petroleum, Bob Watson υπερηφανεύτηκε για το γεγονός ότι τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα της εταιρείας του αποτελούνται κατά 74% από πετρέλαιο, αντί για φυσικό αέριο.

Η PDC Energy αποκάλυψε ότι έχει μισθώσει τεράστιες εκτάσεις με κοιτάσματα αερίου, τα οποία δεν τη συμφέρει οικονομικά να εξορύξει.

Και ο πρόεδρος και CEO της Whiting Petroleum Corp., James Volker, εξήγησε το γιατί: Οι πωλήσεις πετρελαίου είναι τριπλάσιες του φυσικού αερίου.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Το εμπόρευμα που βγάζει τις καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ είναι το πετρέλαιο. Και αυτό, ενώ ο Barack Obama δηλώνει ότι το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα που θα φέρει την αμερικανική οικονομία από τους υδρογονάνθρακες στην καθαρή ενέργεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα futures του αμερικανικού φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πτώση 72% από το υψηλό τους, το 2005, στα 4,476 δολάρια, καθώς η προσφορά αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ οι ΗΠΑ βίωσαν ένα από τους ψυχρότερους χειμώνες εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί μείωση των αποθεμάτων, το κόστος του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι περίπου το μισό σε σχέση με την Ευρώπη. Αντίθετα, το πετρέλαιο παραμένει κολλημένο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά 7,6% τον τελευταίο χρόνο.

Ενέργεια: Στα σχέδια των μεγαλύτερων επενδυτών της Αφρικής και το σχιστολιθικό αέριο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν εθισμένες στο πετρέλαιο, αφού η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στα 19 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ξεπερνώντας όσα καταναλώνουν Ευρώπη και Κίνα μαζί.

Η αιτία; Όπως εξηγεί το Bloomberg, είναι πως το φυσικό αέριο δεν έχει πολλές χρήσεις στις ΗΠΑ. Ενώ οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας “γυρίζουν” σε φυσικό αέριο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον άνθρακα για το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειάς τους.

Ο δισεκατομμυριούχος T. Boone Pickens έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο για την κίνηση των φορτηγών και των λεωφορείων. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική βιομηχανία χημικών επενδύει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε projects που σχετίζονται με το φθηνό σχιστολιθικό αέριο.

Αλλά που χρησιμοποιείται σήμερα το φυσικό αέριο; Στην εξόρυξη του ίδιου καυσίμου που προτιμούν οι ΗΠΑ εδώ και 100 χρόνια, του πετρελαίου. Στη Β. Ντακότα, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Bakken “καίνε” φυσικό αέριο αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων την ημέρα, για να αντλήσουν πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου