Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ρωσοκινεζική ενεργειακή συμφωνία


Η ρωσική Gazprom και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας ορόσημο για το φυσικό αέριο, για την οποία η Μόσχα ελπίζει πως θα υπογραφεί τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
"Σχετικά με το συμβόλαιο της Gazprom για το αέριο, οι πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ... Το μοναδικό θέμα που απομένει είναι ... η τιμή", δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς στη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα, προσθέτοντας πως η Gazprom σχεδιάζει να συζητήσει σήμερα τις λεπτομέρειες των συμβολαίων.

"Πραγματικά ελπίζουμε ότι το συμβόλαιο θα υπογραφεί το Μάιο", πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ έκανε γνωστό πως η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαιαγωγού ESPO, ο οποίος εκτείνεται από την Ανατολική Σιβηρία ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, στους 80 εκατ. τόνους (1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Η Ρωσία διοχετεύει πετρέλαιο στην Ασία μέσω του ESPO, ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι Κοζμίνο στον Ειρηνικό, ενώ ένας κλάδος του συνεχίζει προς την Κίνα.

Το 2013, μέσω του ESPO διοχετεύθηκαν 18,3 εκατ. τόνοι πετρελαίου, που φορτώθηκε σε δεξαμενόπλοια στο Κοζμίνο, ενώ η Κίνα έλαβε σχεδόν 16 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω του παρακλαδιού του ESPO.


Πηγή: ΑΜΠΕ


ΠΗΓΗ:athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου