Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τα μαζεύει η Noble Energy από τη Λεμεσό

Τα μαζεύει η Noble Energy από τη Λεμεσό
Από σήμερα το πρωί ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης της Noble Energy από το λιμάνι της Λεμεσού, αφού ανέθεσε ήδη σε ισραηλινή εταιρεία τη μεταφορά της ειδικής λάσπης για τις γεωτρήσεις από τη Λεμεσό στο Ισραήλ, ενώ ξεκινά και το ξήλωμα των εγκαταστάσεων παραγωγής της λάσπης από το λιμάνι, που έγιναν με επενδύσεις μερικών εκατομμυρίων πέρσι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, επειδή εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις, απαντήσεις και διευθετήσεις από πλευράς Αρχής Λιμένων και κράτους σε σχέση με τις αιτήσεις για μετεγκατάσταση στο λιμάνι Λάρνακας και δεδομένου ότι δεν υπάρχει γεωτρητική δραστηριότητα της Noble στην κυπριακή ΑΟΖ την αμέσως επόμενη περίοδο, οι εγκαταστάσεις θα αποψιλωθούν και θα αποθηκευτούν. Ήδη η Noble έχει αναθέσει σε υποεργολάβους τις σχετικές εργασίες, που ξεκινούν το πρωί της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ζητηθεί έγκριση του υπουργείου Ενέργειας, η οποία όμως δεν θεωρείται απαραίτητη αν η Noble προτίθεται να υποστεί τις δαπάνες χωρίς να ζητήσει κάλυψή τους από τα μετέπειτα έσοδα των υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες σε διάφορες πλευρές, αφού πιθανόν να σημαίνει και σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό της επόμενης γεώτρησης στο τεμάχιο 12, οπότε και θα απαιτηθεί εκ νέου η λειτουργία της μονάδας παραγωγής της ειδικής λάσπης.

Ανησυχία προκαλεί και στους Λαρνακείς, για το ενδεχόμενο δημιουργίας τετελεσμένων σε σχέση με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, την ώρα που διαφαίνεται αυξημένο σοβαρό ενδιαφέρον τόσο από πλευράς Αιγυπτίου μεγιστάνα των μαρίνων, όσο και από πλευράς του επιχειρηματικού ομίλου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου κ. Μικάτι.

Ενέργειες που θα δώσουν εικόνα ανάπτυξης βιομηχανικού λιμανιού για εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων για τους υδρογονάνθρακες, είναι προφανές ότι δεν ευνοούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη τουριστικού λιμανιού και μαρίνας υψηλών προδιαγραφών, υποδεικνύουν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, ενώ υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις για να μην ληφθούν αποφάσεις πριν ξεκαθαρίσει το θέμα.

Παράλληλα, πιθανή εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής της ειδικής λάσπης στην ακτή της πόλης μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις Φοινικούδες, είναι βέβαιο ότι θα φέρει αντιδράσεις από τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου