Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το … τρύπιο το σύστημα εισροών εκροών – Επιστολή ΣΕΕΠΕ στα ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ


Μπορεί η προθεσμία ώστε τα πρατήρια καυσίμων να δηλωθούν στο σύστημα εισροών εκροών να έληγε στις 3 Μαρτίου, ωστόσο μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που επιχείρησε να συνδεθεί, έλαβε μήνυμα να βγει και να επιστρέψει στο δοκιμαστικό server. Αυτό καταγγέλλουν πηγές της αγοράς, που επισημαίνουν ότι συνεχίζεται το αλαλούμ με το σύστημα εισροών εκροών και ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή η πληγή του λαθρεμπορίου, που οδηγεί τις υγιείς εταιρείες και τα νομοταγή πρατήρια σε αφανισμό.
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας της μη εφαρμογής του συστήματος εισροών εκροών, επισημαίνει με επιστολή που απέστειλε στα υπουργεία ανάπτυξης και Οικονομικών με κοινοποίηση στο γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Χ. Θεοχάρη, ο ΣΕΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή αναφέρει ότι παρά την δαπάνη πολλών εκατομμυρίων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών  εκροών και  τις δεσμεύσεις των συναρμοδίων Υπουργείων – διαπιστώνεται ότι το σύστημα δεν είναι ακόμα σε θέση να δεχτεί  τα στοιχεία από τα πρατήρια και άρα και ουσιαστικά, δεν λειτουργεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος λόγος εγκατάστασης των συστημάτων  αυτών ήταν και είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων, η πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής (ΦΠΑ, κλπ.) στη διακίνηση των καυσίμων .
Ωστόσο με τις αστοχίες στην εφαρμογή, τις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος και την παντελή έλλειψη ελέγχων στην αγορά, ο καταναλωτής και οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται στο έλεος των καιροσκόπων και λαθρεμπόρων.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι ότι δεκάδες υγιή πρατήρια οδηγούνται σε κλείσιμο και το σύνολο των Εταιριών Εμπορίας  Πετρελαιοειδών έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Ο δε κλάδος συνολικά, να είναι απόλυτα ζημιογόνος και κινδυνεύει ακόμη και η επιβίωση των Εταιριών με τεράστιες συνέπειες για την  Ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς καυσίμων παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις ήδη από το 2009 όπου ξεκίνησε να συζητείται το θέμα, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη σε νομοθετικό επίπεδο για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών :
•             Στους αποθηκευτικούς  χώρους όλων των κατόχων αδειών του Νόμου 3054/2002:
-              Τις ελεύθερες αποθήκες των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
-              Τις αποθήκες των μεγάλων καταναλωτών.
-              Τις αποθήκες των παραγωγών ή  διακινητών βιοκαυσίμων και
•             Στους αποθηκευτικούς  χώρους όλων των παραγωγών ή  διακινητών χημικών προϊόντων (τολουόλη, διαλύτες, μεθανόλη, αιθανόλη, κλπ.) που δύνανται να αποτελέσουν  αντικείμενο λαθρεμπορίας (πρόσμειξη στις βενζίνες, κλπ.)
Ο σχετικός νόμος αφορά μόνο φορολογικές αποθήκες και τίποτε από τα παραπάνω. Ακόμα όμως και για τις φορολογικές αποθήκες ακόμα η αγορά ακόμη αναμένει  τις Υπουργικές Αποφάσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής τους.
Επίσης σχετικά με το σύστημα της ΓΓΠΣ ενδεικτικό είναι ότι εκδόθηκε δελτίο τύπου όπου ορίζεται πως μέχρι τις 3/3 πρέπει όλα τα πρατήρια να δηλωθούν στο σύστημα και μέχρι 31/3 να ξεκινήσουν να στέλνουν στοιχεία. Όμως ακόμα και στις 6/3 πολλοί πρατηριούχοι που δοκίμασαν να ενταχθούν στο παραγωγικό σύστημα έλαβαν μήνυμα να βγουν και να γυρίσουν στο δοκιμαστικό server. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί και τροποποιούνται διαρκώς οι προδιαγραφές επικοινωνίας των πρατηρίων με ΓΓΠΣ δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του συστήματος.
Είναι ευνόητο ότι οι συνέπειες του λαθρεμπορίου είναι πολλαπλά αρνητικές, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους  Έλληνες  φορολογούμενους και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν οι σχετικές εντολές – και να παρακαμφθεί κάθε γραφειοκρατική διαδικασία – για την άμεση και πλήρη λειτουργία του συστήματος σε όλα τα στάδια, αναφέρουν στο EnergyPress οι ίδιες πηγές της αγοράς, οι οποίες τελούν εν αναμονή των απαντήσεων από το υπουργείο ανάπτυξης για το θέμα. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου