Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Στο μικροσκόπιο της E.E. η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar


Aπό «κόσκινο» περνάει η Ε.Ε. τη συμφωνία μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ (66%) στην αζέρικη εταιρεία Socar, γεγονός που μεταθέτει την ολοκλήρωσή της για τον Αύγουστο του 2014 και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ακόμα και τον Οκτώβριο, στην περίπτωση που αποφασίσει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που της παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.

Επαφές

Οι προθεσμίες ελέγχου της μεταβίβασης επισήμως θα αρχίσουν να τρέχουν από τη στιγμή που η ΡΑΕ κοινοποιήσει στην DG Energy (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν) τον φάκελο πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ ως ΙΤΟ, κάτι που με βάση την κοινοτική νομοθεσία θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου. Ωστόσο οι επαφές μεταξύ Αζέρων, ΤΑΙΠΕΔ, ΡΑΕ, ΕΛΠΕ ως μετόχου και πωλητή του 35% του ΔΕΣΦΑ και Ε.Ε. βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παράλληλα καταρτίζεται και το σχέδιο της απαιτούμενης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν. Mε τη διακρατική συμφωνία η Κομισιόν επιχειρεί να δεσμεύσει τον αγοραστή ότι θα αποδέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του τρίτου ενεργειακού.

O ενδελεχής έλεγχος της σύμβασης εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την Ε.Ε. συνδέεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο εισόδου σε ευρωπαϊκά δίκτυα, εταιρείας τρίτης χώρας με δραστηριότητα σε δίκτυα, παραγωγή και εμπορία. Με αφορμή την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η Ε.Ε. θα δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα κανονιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την εποπτεία της εισόδου καθετοποιημένων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και τον έλεγχο από αυτές ευρωπαϊκών δικτύων και επιχειρήσεων. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η Κομισιόν ανησυχεί τόσο για μια επεκτατική πολιτική της Socar στην Κεντρική Ευρώπη με «σκαλοπάτι» τον ΔΕΣΦΑ, όσο και για μια αντίστοιχη επέκταση της ρωσικής Gazprom, αλλά και δύο ακόμη καθετοποιημένων κολοσσών, ο ένας εκ των οποίων προέρχεται από την Κίνα και ο άλλος από τον Καναδά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προχωρήσει σε πλήρη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων της Socar, τις οποίες και περνάει κυριολεκτικά από «κόσκινο». Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες ειδικά για την περίπτωση της Socar ενισχύονται λόγω και της δυνατότητας αξιοποίησης του αγωγού Tap, στον οποίο η αζέρικη εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 20%. Μπορεί η Ε.Ε. να επικρότησε τη συμφωνία κατασκευής του Tap, ως έργο που θα της διασφαλίσει εναλλακτικό της Ρωσίας προμηθευτή αερίου, δεν θα ήθελε όμως αυτό να εξελιχθεί σε μια επιθετική πλατφόρμα της Socar για τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων και της λιανικής αγοράς. Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι θεωρητικές. Η κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, έχοντας επενδύσει τεράστια ποσά σε δίκτυα (συμμετέχει με 50% στον αγωγό ΤANAP, 66% στο ΔΕΣΦΑ, 20% στον ΤΑP) προσβλέπει σε μια δυναμική επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά. Με όχημα τον ΔΕΣΦΑ, μελετάει ήδη την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω της Θεσσαλονίκης ή της Αλβανίας κατά μήκος των παραλιών των Δυτικών Βαλκανίων που μέσω της Σερβίας και της Ρουμανίας θα καταλήγει στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, στην Αυστρία. Το νέο αυτό δίκτυο θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα απεξάρτησης των χωρών των Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο της Gazprom, αλλά και τη δυνατότητα στη Socar να διοχετεύσει στην αγορά το δικό της αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 20%. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι χωρίς τη λήψη μέτρων, πολύ σύντομα κάποιοι εκ των 43 συνολικά εταιρειών Διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου (αντίστοιχοι ΔΕΣΦΑ) της Ευρώπης, θα βρεθούν στο στόχαστρο της Socar, εξέλιξη που εγείρει σοβαρό θέμα ασφάλειας τροφοδοσίας, λόγω του πιθανού ελέγχου δικτύων και τροφοδοσίας από μια εταιρεία τρίτης χώρας.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Η είσοδος της Socar στον ΔΕΣΦΑ, αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού εισόδου στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον της εταιρείας διατηρείται ζωηρό παρά τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει η γραφειοκρατία της Ε.Ε. Εδώ και δύο μήνες η Socar έχει νοικιάσει γραφεία στην Αθήνα στα οποία και έχει εγκατασταθεί ομάδα εξειδικευμένων στελεχών που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Στα σχέδια της εταιρείας για την ελληνική αγορά, είναι η ενίσχυση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας με πλωτή εξέδρα, αλλά και η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, γι’ αυτό και αναμένει τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή της. Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΔΕΣΦΑ, η νέα διοίκηση της εταιρείας (κ. Κ. Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος και Αντ. Νάτσικας πρόεδρος) τρέχουν κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα, ενημερώνοντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τη Socar για κάθε επένδυση ύψους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη συμφωνία.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου