Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Γιατί πουλάνε 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους οι ΗΠΑ;

Γιατί πουλάνε 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους οι ΗΠΑ;
Σε μία κίνηση έκπληξη προχωρά το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, πουλώντας έως και 5 εκατ.  βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Επισήμως, πρόκειται για μια κίνηση που στοχεύει να δοκιμάσει τις δυνατότητες των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης της χώρας, την ώρα που οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου αλλάζουν γοργά.

Όμως, το γεγονός ότι  η πρώτη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων για λόγους δοκιμών από το 1990 γίνεται την ώρα που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, γεννά ποικίλα σενάρια.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αποδίδει την κίνηση στις δραματικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Πραγματικά, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, οι μεγάλοι αγωγοί των ΗΠΑ άλλαξαν κατεύθυνση, και αντί να μεταφέρουν το πετρέλαιο από τον Κόλπο του Μεξικού προς το κέντρο της χώρας (όπως συνέβαινε παραδοσιακά), φέρνουν το σχιστολιθικό πετρέλαιο από μέρη όπως η Β. Ντακότα προς το Νότο.

Η απελευθέρωση των αποθεμάτων αποτελεί δοκιμή, για να εκτιμηθούν οι ικανότητες του συστήματος στην περίπτωση διαταραχής, αναφέρεται. Και το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι η κίνηση έχει σχεδιαστεί εσωτερικά εδώ και μήνες.

Τα 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ισοδυναμούν στο ένα τέταρτο της ημερήσιας κατανάλωσης των ΗΠΑ, όμως, η εξέλιξη συνέβαλε στην πτώση των τιμών κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

Σημειώνεται πως η τελευταία απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου έγινε το 2011, εν μέσω του πολέμου στη Λιβύη. 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου