Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μανιάτης: Διακριτή θέση στην «ενεργειακή σκακιέρα» αποκτά η Ελλάδα


Στη στρατηγική σημασία του ΤΑΡ, καθώς αυτός αποτελεί μια νέα πηγή εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στάθηκε κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Athens Energy Forum, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει εξασφαλίσει 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού, ενώ έχει συμφωνηθεί συνεργασία με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό που θα είναι πραγματικότητα ως το 2016.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ που έχουν υπογράψει μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας, συνιστούν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ε.Ε. και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες. «Σε μια ταραγμένη περιοχή μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή ασφάλειας και ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ», είπε και επισήμανε την ανάγκη, οι αγωγοί που διασφαλίζουν εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας που αφορά το σύνολο της ΕΕ, να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ καθώς οι αγωγοί αυτοί δεν αφορούν μόνο τις χώρες από τις οποίες διέρχονται.
Και για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί στον ορυκτό της πλούτο και αποκτά διακριτή θέση στην ενεργειακή σκακιέρα. «Θα διερευνήσουμε και αξιοποιήσουμε το σύνολο του ορυκτού πλούτου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, όπου ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα με σεβασμό στο περιβάλλον και με διεθνείς ανοιχτές διαδικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός παρουσίασε, τέλος, τους στόχους της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής ως το 2030, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνουν: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, αύξηση του στόχου συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 27% σε 30%, επίτευξη 30% εξοικονόμησης ενέργειας, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο σύνολο των καταναλωτών και διασύνδεση του συνόλου των νησιών.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου