Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ρεβάνς της Μόσχας στο Ν.Αναστασιάδη: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που τάσσεται υπέρ της Ρωσίας στο Κριμαϊκό


Η Κύπρος είναι το πρώτο κράτος της Ε.Ε. που χαράσσει εντελώς διαφορετική γραμμή στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας και της προσάρτησης της στη Ρωσία και λέει «όχι» στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με απόφαση της Βουλής, η οποία βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της νήσου και τη διαφύλαξη των πολύτιμων σχέσεων με τη Ρωσία.

Πρόκειται για μία απόφαση που συνιστά ήττα κατά κράτος για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για τιμωρία της Ρωσίας, υπακούοντας στα κελεύσματα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, όπως άλλωστε κάνει και στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού υιοθετώντας το «προδοτικό» νέο «σχέδιο Ανάν» που θέλουν οι Αμερικανοί να «φορέσουν» στον Κυπριακό Λαό.

Εισέπραξε όμως ο κ. Αναστασιάδης ένα μεγάλο «ΟΧΙ» από την Κυπριακή Βουλή, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει και την Ελλάδα για τη στάση που έχει κρατήσει έως σήμερα στο θέμα της Κριμαίας, δυσαρεστώντας εμφανώς τη Ρωσία στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και ενώ προσδοκά επενδύσεις από τη Μόσχα.   
Επικαλούμενη ζωτικά συμφέροντα του κράτους και την παραδοσιακή στήριξη των θέσεών της που απολάμβανε διαχρονικά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και αλλού, η Κυπριακή Βουλή υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να διαφυλάξει τις σχέσεις της νήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία…

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος υπερψήφισαν οι 30 παρόντες βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών). Εναντίον ψήφισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης, ενώ οι υπόλοιποι (15) παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ απείχαν της ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία οργανώθηκε εν όψει της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για ψήφισμα που προωθείται προς έγκριση για τις εξελίξεις στην Κριμαία και την απόσχισή της από την Ουκρανία, με την παράλληλη ένταξη στη Ρωσική Δημοκρατία.

Οι βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προβεί σε ενέργειες που θα βλάψουν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία. Η θέση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά λεπτή, αν και η διατύπωση της επιθυμίας του κυπριακού λαού, αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης που θα ληφθεί από την κυβέρνηση, της οποίας τα περιθώρια είναι εξ ορισμού περιορισμένα, χωρίς αυτό αν σημαίνει ότι δεν έχει την επιλογή της αποχής.

Είχε προηγηθεί η δυσφορία της Μόσχας για τη συμπόρευση της Κύπρου με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία, η οποία εκφράστηκε μέσω του Ρώσου πρεσβευτή στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάντσι.

Ο Ρώσος πρεσβευτής χαρακτήρισε το όλο θέμα «δίκοπο μαχαίρι» και προειδοποίησε πως εάν η στάση της Ε.Ε. –και κατ’ επέκταση της Κύπρου- δεν αλλάξει, τότε «οι επιχειρηματίες μας θα αποσύρουν κεφάλαια και θα επαναπατρίσουν δραστηριότητες».

Σε περίπτωση που επαναπατρισθούν τα ρωσικά κεφάλαια και αποσυρθούν οι ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες από την Κύπρο τότε αυτό θα σημαίνει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας του νησιού και την παράδοση του στην τρόικα, η οποία σαφώς και εκφράζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που θέλουν να βάλουν «πόδι» στα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ρωσία είναι η χώρα που στήριξε την Κύπρο στην τραπεζική κρίση και όταν οι Βρυξέλλες προχώρησαν στη δήμευση των καταθέσεων, με αποτέλεσμα να πληγούν σε μεγάλο βαθμό ρωσικά κεφάλαια που ήταν τοποθετημένα σε Κυπριακές τράπεζες, δεν της έδωσε τη χαριστική βολή αποσύροντας και τα υπόλοιπα.

Επίσης, η Ρωσία έχει ρόλο πρωταγωνιστικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μπορεί να διαφυλάξει ή να ισορροπήσει την κατάσταση υπέρ της Κύπρου τη στιγμή που ο κ. Αναστασιάδης μέσω του επιβαλλόμενου από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. «σχεδίου Ανάν» επιχειρεί να παραδώσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ορέξεις της Τουρκίας.

Με βάση τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας λοιπόν η Κυπριακή Βουλή διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση της όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας από την Ε.Ε. και την Ελλάδα που θέλουν να «στριμώξουν» τη Ρωσία.

Αυτό σημαίνει πώς το πουλόβερ της δυσμενούς στάσης κατά της Ρωσίας «ξηλώνεται» και δεν αποκλείεται την Κύπρο να μιμηθούν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκαλώντας μία ακόμη πολιτική και διπλωματική ήττα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Επίσης, η Βουλγαρία έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας πώς «πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα εθνικά συμφέροντα». Και άλλες χώρες βλέπουν με σκεπτικισμό την πολιτική που ακολουθείται κατά της Μόσχας σε μία κρίση, την Ουκρανική, η οποία προκλήθηκε χωρίς την ευθύνη της Ρωσίας.  

Από τη στάση της Κυπριακής Βουλής ο Νίκος Αναστασιάδης έφαγε ένα γερό «χαστούκι» που είχε το θράσος να τάσσεται από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και να απευθύνει προειδοποιήσεις για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που η Μόσχα δεν αναλάβει πρωτοβουλίες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Καλό θα ήταν επίσης να παραδειγματισθεί και η ελληνική κυβέρνηση που έχει βγει φόρα παρτίδα να υπερασπιστεί την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ στο θέμα της Κριμαίας χωρίς να κρατήσει ούτε καν τα προσχήματα στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Με ευθύνη του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου, αλλά και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα κινδυνεύει με «πάγωμα» στις ελληνορωσικές σχέσεις σε μία περίοδο που προσδοκά ρωσικά κεφάλαια για την ανάκαμψη της χώρας που τη βύθισε στην ύφεση και στο χάος η Ε.Ε. με τα μνημόνια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου