Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Φτωχός αλλά με Ουράνιο και Θόριο ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος! Μιλιά το ΥΠΕΚΑ…


Του Καθ.Δρ. Γ.Ζουγανέλη

Στα αριστερά, στοιχεία του ΙΓΜΕ για το ζεόλιθο στη περιοχή Πετρωτά απο το 2011. Η έκθεση δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι…


Ο μέσος όρος περιεκτικότητας του ζεόλιθου στο ορυκτό δεν είναι 95% όπως ακούγεται στα ΜΜΕ αλλά γύρω στο 45%. Πολύ λίγο για να είναι εκμεταλλεύσιμος.

Εμφανίζει μικρή ιοντοανταλλαγή. Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα ελέγχεται.
Μέσα στο ορυκτό υπάρχει ουράνιο 6 φορές περισσότερο απο το κανονικό και Θόριο 4 φορές παραπάνω απο το κανονικό. Και τα δύο είναι τοξικά, αλλά…
Δοκιμές χρήσης του συγκεκριμένου ζεόλιθου σε θερμοκήπιο δεν έδειξαν αύξηση της απόδοσης. Λογικό και αναμενόμενο.

Γιατί τόσο καιρό στα ΜΜΕ ακουγόταν ότι η Ελλάδα έχει πολύ και καλής ποιότητας ζεόλιθο; Αφού η γνωμάτευση του ΙΓΜΕ ήταν γνωστή απο το 2011, γιατί απο τότε δεν υπήρξε ενημέρωση στο κόσμο για το τί βρέθηκε;


Ποιοί στο ΥΠΕΚΑ είναι οι έμπορoi της ελπίδας; Το ΥΠΕΚΑ δεν είναι χωράφι της θείας τους.


Πρίν τοποθετηθώ επιστημονικά στο θέμα, θα σας πρότεινα να μελετήσετε τα άρθρα μου εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.


Η παρουσία του ουρανίου είναι κάτι που περιορίζει τη χρήση του ζεόλιθου αυτού των Πετρωτών που αναγκαστικά πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να εμπλουτισθεί μέχρι το 95% ή παραπάνω, αυξάνοντας το κόστος του, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις εφαρμογές του μόνο σε βιομηχανικές ή χημικές.


Το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να μη επιτρέπει την χρήση εφαρμογών του ζεόλιθου που εισέρχονται στη τροφική αλυσίδα είτε στη μορφή τροφών είτε στη μορφή λιπασμάτων χωρίς να αναγράφεται σε αυτές ο τόπος παραγωγής τους και τα ποσοστά στοιχείων και ιχνοστοχείων που περιέχουν.


Στο ερώτημα αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει άδεια εξόρυξης στην εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει εξόρυξη στα Πετρωτά, η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να τη δώσει με τον όρο η εταιρεία αυτή να ελέγχεται για τα προιόντα που πουλάει πρός χρήση στη τροφική αλυσίδα (τροφές, ζωοτροφές, λιπάσματα κλπ), όπως θα έπρεπε ήδη να γινόταν με τους ζεόλιθους που πουλούνται σε όλη την Ελληνική επικράτεια.  Αυτό η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις υποδομές να το κάνει.


Η οικονομοτεχνική μελέτη του ΙΓΜΕ για την οποία διαμαρτύρεται η εταιρεία που θέλει (για τους λόγους της) να κάνει εξόρυξη στα Πετρωτά, θα έπρεπε πάντως να είχε γίνει και αυτό μπορεί να έχει πολλές και ύποπτες ερμηνείες.


Δεν φαίνεται, ότι εκτός των άλλων στο ΥΠΕΚΑ έχουμε να κάνουμε με άτομα περιορισμένης τεχνολογικής εμπειρίας και αντίληψης;


Δεν φαίνεται ότι είναι ανίκανα να δίνουν λύσεις; Εμείς τις δώσαμε σε δύο γραμμές. Δεν είμαστε το ίδιο…


Ένα άλλο σημείο είναι, ότι παρότι η εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει την εξόρυξη έχει να κάνει με ένα ζεόλιθο κακής ποιότητας, υποστηρίζεται η επένδυσή της απο Γερμανική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει πολλά. Ο στόχος πρέπει να είναι άλλος.


Ένα άλλο σημείο είναι, ότι όπως άκουσα, η περιοχή του Σκαλώματος Ροδόπης ήδη πουλήθηκε για εκμετάλλευση “ζεολίθου”. Ο στόχος και εδώ φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος… Είναι περίεργο ότι στη μελέτη απο το ΙΓΜΕ δεν δίνεται αναφορά στην ύπαρξη σπανίων μετάλλων και ιχνοστοιχείων για τη περιοχή του Σκαλώματος Ροδόπης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει.


Σημειώστε, ότι ένα πέτρωμα είναι εκμεταλλεύσιμο σε ουράνιο όταν περιέχει ουράνιο πάνω από 0.03%. Οι αναλύσεις με XRF στις δύο περιοχές που μέτρησε το ΙΓΜΕ πρέπει να επαναληφθούν με μεγάλη στατιστική ή να χρησιμοιηθούν μετρήσεις πλάσματος. Σημειώστε ότι τις γνωρίζω  όλες και ξέρω που χωλαίνουν…


Μένει ένα τελευταίο, πόσο εύκολα ανακτάται το ουράνιο απο το ζεόλιθο. Το ξέρω αλλά το αφήνω για άσκηση στους “ειδικούς” του ΥΠΕΚΑ…


Την καλημέρα μου στο Μαξίμου…


Αντί επιλόγου



Χωρίς να σας εξηγήσω το γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να πιστεύει πλέον κανένας κανένα σε αυτή τη χώρα. Έχουμε να κάνουμε με συμμορίες. Αυτή είναι η γενική μου εκτίμηση για όσα αντιλαμβάνομαι.


Εκτός αυτού στο θέμα αυτό υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις. Πολύ έξυπνη η Γερμανική Τράπεζα.


ΠΗΓΗ
:zcode-gr.blogspot.jp/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου