Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Το Ιράν σχεδιάζει νέα πετρελαϊκά συμβόλαια για να προσελκύει τις μεγάλες εταιρείες

Το Ιράν σχεδιάζει νέα πετρελαϊκά συμβόλαια για να προσελκύει τις μεγάλες εταιρείες
Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκες κυρώσεις, με φόντο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχουν οδηγήσει σε μείωση τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Όμως η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, σχετικά με τον έλεγχο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έφερε βάσιμες ελπίδες στον ιρανικό ενεργειακό τομέα ότι θα μπορούσε να αναβιώσει με την επιστροφή των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου.

Μάλιστα μία επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου πετρελαίου του Ιράν, Mehdi Hosseini, έχει στόχο να δημιουργήσει νέα πετρελαϊκά  συμβόλαια ώστε να γίνει το ιρανικό πετρέλαιο πιο ελκυστικό και προσοδοφόρο για τις ξένες εταιρείες.

Τα νέα συμβόλαια θα αντικαταστήσουν τις εξαγορές ιδίων μετοχών μέσω των οποίων για πάνω από 20 χρόνια πληρώνονταν οι εργολάβοι, μία πρακτική που όπως παραδέχεται και ο Hosseini, "ήταν προσοδοφόρα μόνο για τη μία πλευρά, αυτή του Ιράν".

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα νέα συμβόλαια ο Hosseini ανέφερε πως " θα είναι πολύ κοντά στα διεθνή επίπεδα και θα παρέχουν μέγιστη ευκολία σ' όλες τις πλευρές, επιχειρησιακά, στη συνεργασία και στην πάταξη της γραφειοκρατίας".

Μόλις είναι έτοιμη, η νέα σύμβαση θα παρουσιαστεί στις διεθνείς επιχειρήσεις σε μια μεγάλη διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον Νοέμβριο, είπε.

Σύμφωνα με την Hosseini, το Ιράν "θα πρέπει να εξασφαλίσει 150 δισ. δολάρια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια για την εξερεύνηση και την παραγωγή πετρελαίου".

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου