Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Όλα τα ελληνικά «χαρτιά» στα παζάρια με τους Ρώσους για το αέριο


Η παρέμβαση Παπούλια στο περιθώριο της τελετής έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, ο οποίος τόνισε στον Β. Πούτιν ότι  τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηρίξει τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία παρεμβαίνοντας στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom, ώστε να παρασχεθεί η αιτούμενη έκπτωση και να αποφευχθεί ένα «αγκάθι» στις ελληνορωσικές σχέσεις με προσφυγή της ελληνικής πλευράς στη διαιτησία της Χάγης, μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί.
Είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως εξελίξεων. Η πρώτη αφορά στην απόφαση της ελληνικής πλευράς να εμμείνει στη στάση της ζητώντας τιμή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να μη δεχθεί την τελευταία προσφορά για έκπτωση της Gazprom. Και πλέον στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να επιστρατεύονται όλα τα μέσα και οι δυνατότητες για διαπραγμάτευση. Βεβαίως πρέπει να τονιστεί ότι η ελληνική άρνηση αφορά στο συνολικό «πακέτο» που συνοδεύει την τελική πρόταση των ρώσων, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα όπως η φόρμουλα τιμολόγησης, η ρήτρα take or pay και το θέμα της αναδρομικότητας της συμφωνίας. Όλα δείχνουν ότι μόνο στο θέμα του take or pay έχει βρεθεί κοινός τόπος.
Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στα μηνύματα που έρχονται από τη στάση των ίδιων των Ρώσων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της Gazprom φέρεται να εκφράζει την έντονη ανησυχία της – ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία γεγονότα – γύρω από την έκβαση των συζητήσεων με τη ΔΕΠΑ. Πλέον ακόμη και οι ίδιοι οι ρώσοι αντιμετωπίζουν ως πιθανή τη μη επίτευξη λύσης και την προσφυγή της ελληνικής πλευράς στη διαιτησία.
Το πρόβλημα ωστόσο σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι ότι η χρονική συγκυρία μόνο ευνοϊκή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για το ρωσικό γίγαντα του φυσικού αέριου. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο των συζητήσεων μεταξύ της Gazprom και των Βρυξελλών για το γνωστό θέμα της έρευνας για αντιμονοπωλιακές πρακτικές είναι μάλλον απογοητευτικές για την εταιρεία.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Joaquin Almunia, σημείωσε σχετικά ότι οι αρχικές συζητήσεις για συμβιβασμό εμφανίζουν πρόοδο, προειδοποίησε ωστόσο ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές και ότι προετοιμάζεται συγκεκριμένο κατηγορητήριο το οποίο θα εκδικαστεί, εκτός και εάν κατατεθούν προτάσεις που θα είναι αρκετά ικανοποιητικές για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει λάβει θετικά σχόλια για δύο από τα τρία ανοιχτά θέματα, τους περιορισμούς στην επανεξαγωγή ρωσικού αερίου και στους όρους στις συμβάσεις που εξοβελίζουν τον ανταγωνισμό.
Αλλά στο θέμα των τιμών ακόμη δεν έχουμε πάρει αυτό που χρειαζόμαστε ανέφερε, ο Αλμούνια.
Το πιθανό πρόστιμο που αντιμετωπίζει η εταιρεία με βάση τους κανόνες ανταγωνισμού θα μπορούσε να φτάσει τα 14,3 δις δολάρια ή αλλιώς το 10% του ετήσιου τζίρου της το 2012.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου