Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Δεκαπέντε εκκρεμότητες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


Πάνω από μια ντουζίνα δράσεων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εκκρεμούν με βάση τον σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους πιστωτές. Πρόκειται για εκκρεμότητες που έχουν καταγραφεί στο Μνημόνιο και θα έπρεπε να έχουν εκκινήσει ή και να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι εκκρεμότητες αυτές κατά χρονολογική σειρά είναι:
 1. Αφάντου: Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι σχεδόν έτοιμο. Η υποβολή του αναμένεται στις αρχές του έτους.
 2. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ): Εκκίνηση του διαγωνισμού μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014 και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς επενδυτές για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης.
 3. ΟΛΠ/ΟΛΘ και μεγάλα περιφερειακά λιμάνια: Αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για ένα από τα λιμάνια εντός του Φεβρουαρίου.
 4. ΕΛΤΑ: Η εκκίνηση του διαγωνισμού αναμένεται στο β΄ τρίμηνο του 2014.
 5. ΔΕΗ: Η εκκίνηση της αποκρατικοποίησης ξενικά από τον ΑΔΜΗΕ, ο χειρισμός του οποίου ανήκει στη ΔΕΗ και όχι στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
 6. Κοίτασμα Ν. Καβάλας: Οι εξελίξεις στον ΤΑP αναγκάζουν την επανεξέταση του θέματος καθώς μεταβάλλεται η αξία της εγκατάστασης. Εχει προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να υποβάλει μελέτη βιωσιμότητας. 
7. Εγνατία Οδός: Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιευτεί στην αρχή αρχή του έτους και αφού διευθετηθεί το θέμα των νέων διοδίων. Επίσης ζήτημα υπάρχει και για το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς, με σημείο τριβής το ύψος του δανείου, καθώς το Δ.Σ. της Εγνατίας Α.Ε. δεν λαμβάνει θέση για τον διακανονισμό.
 8. Αστέρας Βουλιαγμένης: Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το β΄ τρίμηνο του 2014.
 9. ΟΔΙΕ: Αναμένεται στο α΄ τρίμηνο του έτους η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση νομοθετικών πρωτοβουλιών για φορολογικά και άλλα θέματα. 
10. ΕΛΠΕ: Η έναρξη του διαγωνισμού αναμένεται στο α΄ τρίμηνο του 2014.
 11. ΕΥΔΑΠ: Αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού στο β΄ τρίμηνο του 2014. Εκκρεμεί έκδοση απόφασης του ΣτΕ που αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. 
12. Μικρά λιμάνια & μαρίνες: Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πρώτη παραχώρηση (μαρίνα Αλίμου) αναμένεται στο α΄ τρίμηνο του 2014.
 13. Περιφερειακά αεροδρόμια: Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται το β΄ τρίμηνο 2014. Γίνονται διαπραγματεύσεις με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καθώς απαιτεί το 25% των εσόδων παραχώρησης.
 14. Ελληνικό: To ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τελικό σχέδιο για τη σύμβαση πώλησης και η υποβολή των προσφορών αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2014. 
15. Μεταβιβάσεις ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ: Εχει αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών από το ΤΑΙΠΕΔ σχέδιο απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής για περίπου 170 ακίνητα. Η Ε.Ε. αναμένει να μεταφερθούν και τα 1.000 ακίνητα για να θεωρήσει τη δράση «observed».
(Β. Μανδραβέλη, Καθημερινή, 9/2/2014)


ΠΗΓΗ:
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου