Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πάνω από τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου


Άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι διαπραγματεύεται η τιμή του πετρελαίου, οδεύοντας προς το υψηλότερο κλείσιμο μέχρι στιγμής εντός του 2014, καθώς οι traders αναμένουν τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, αλλά και την κατάθεση για τη νομισματική πολιτική της νέας προέδρου της Fed, Janet Yellen, προκειμένου να αναζητήσουν σημάδια για την κατεύθυνση των τιμών.

Η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Μαρτίου ενισχύεται κατά 37 cents ή 0,36% στα 100,26 δολ. το βαρέλι έχοντας νωρίτερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές ανέλθει στο υψηλό των 100,46 δολ. 

Σε επίπεδο πιο ενεργού συμβολαίου, η τιμή έχει να βρεθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα από τις 27/12/2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. 

Την Παρασκευή οι τιμές «σκαρφάλωσαν» κατά 2,1% για να διαμορφωθούν στα 99,88 δολ. το βαρέλι, ενώ άγγιξαν για λίγο τα 100,06 δολ. λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο του Nymex. 

Σύμφωνα με τον Matt Smith αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων στην Schneider Electric η ομιλία της Yellen την Τρίτη στο Κογκρέσο θα αποτελέσει σημείο-κλειδί. «Μια θέση υπέρ των χαμηλών επιτοκίων θα αποδυναμώσει το δολάριο και θα ενισχύσει το πετρέλαιο» σημειώνει. 

Τα στοιχεία των αποθεμάτων πετρελαίου που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, επίσης μπορεί να αποτελέσουν ανοδικό καταλύτη, συμπληρώνει ο ίδιος. 

Όσον αφορά το αργό τύπου brent, το συμβόλαιο του Μαρτίου υποχώρεί κατά 63 cents ή 0,6%, στα 108,94 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Τα futures Μαρτίου της βενζίνης υποχωρούν κατά 10 cent, ή 0,4% στα 2,74 δολ. το γαλόνι μετά την άνοδο κατά 2,5% που σημείωσαν την Παρασκευή. Το μελλοντικά συμβόλαια Μαρτίου για το πετρέλαιο θέρμανσης υποχωρούν κατά 4 cents (ή 1,2%) και διαμορφώθηκαν στα 3,01 δολ. το γαλόνι μετά την αύξηση κα΄τα 1,8% που σημειώθηκε την Παρασκευή. 

Τα futures του φυσικού αερίου είναι και πάλι υπό πίεση, «παρότι υπήρξε πάλι ένα κρύο ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς οι traders βλέπουν πέραν της κορύφωσης και προς το τέλος της περιόδου θέρμανσης των κατοικιών», σημειώνει Colin Cieszynski, αναλυτής αγοράς στην CMC Markets. 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου