Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Νέο show Βρούτση στις πλάτες των Ανέργων


O Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε χθές στην εκδήλωση της Ναυτεμπορικής και του ΚΕΠΕ τις σοβαρές ενστάσεις του Σύριζα για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων από την κυβέρνηση ενόψει μάλιστα της προκύρηξης του Πρόγράμματος Εγγύηση για την Απασχόληση των Νέων. Οι ενστάσεις αυτές διατυπώθηκαν αναλυτικά με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προχθές ο πρόεδρος του Σύριζα-ΕΚΜ και σύσσωμη η ΚΟ του Σύριζα για την ανεργία των νέων. Στη συγκεκριμένη ερώτηση τονίζεται μεταξύ άλλων:

η χρόνια αναποτελεσματικότητα των πολιτικών απασχόλησης (τριπλάσια ποσοστά ανεργίας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας και κινδύνου φτώχειας των νέων, προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και διεύρυνσης της επισφάλειας της εργασίας,μονομερής προσήλωση στις πολιτικές μείωσης του κόστους εργασίας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων κτλ.).
η προκλητικά επικοινωνιακή προσέγγιση του προβλήματος από την κυβέρνηση στα πλαίσια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και προσωρινού μετριασμού των στερήσεων που προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία στους ωφελούμενους των προγραμμάτων κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές του Μαΐου.
Τέλος, στην ερώτηση δίνονται ενδεικτικά στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, τα οποία αποκαλύπτουν την ανικανότητα της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, ενώ τονίζεται η απουσία δημοσιοποίησης ελέγχων και δημοσιονομικών διορθώσεων που βελτιστοποιούν την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις αρνείται να απαντήσει στις σοβαρές αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση της ερώτησης. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περιφρόνηση των θεσμών, η οποία συνοδεύτηκε από το χθεσινό επικοινωνιακό show του Υπουργού στην ημερίδα της Ναυτεμπορικής και του ΚΕΠΕ. Σε αντίθεση με την επιβεβλημμένη θεσμική παρουσία του Υπουργού στο Κοινοβούλιο, κ. Βρούτσης βρήκε χρόνο να περευρεθεί στην ημερίδα και να δηλώσει περιχαρής ότι σχεδιάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και ότι αναμένεται να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2014 προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ.

Όπως όμως τονίζεται και στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι άνθρακες ο θησαυρός του Υπουργείου. Η εισροή των 340 εκατομμυρίων του Προγράμματος Εγγυήσεων για τη Νεολαία στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κυβερνητικό άθλο ή το αποτέλεσμα επίπονης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους φορείς διαχείρισης του Προγράμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. Δανία, Φινλανδία και Γερμανία) όλες οι χώρες-μέλη της Ένωσης κατέθεσαν σχέδια υλοποίησης Εγγυήσεων για την Απασχόληση των Νέων και τα τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα προσδιορίζεται από τις επιδόσεις κάθε χώρας στον τομέα της ανεργίας.

Η καταπολέμηση της ανεργίας απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με σταθερή χρηματοδοτική βάση, συνέργεια και συντονισμό δυνάμεων και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις Προγραμμάτων που δεν ανατρέπουν ή δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Όπως τόνισε και ο Καθ. Ρομπόλης στη χθεσινή εκδήλωση μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%.

 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου