Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η βελτίωση των όρων και ο “μαγνήτης” για τους μεγάλους ομίλους των πετρελαίων ανοίγουν το δρόμο για το Κατάκολο

Η βελτίωση των όρων και ο “μαγνήτης”  για τους μεγάλους ομίλους των πετρελαίων ανοίγουν το δρόμο για το Κατάκολο
Η υπογραφή των συμβάσεων που θα δρομολογήσουν έρευνες για πετρέλαιο σε νέες περιοχές στη χώρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν είναι πλέον μακριά. Όλες οι πληροφορίες, τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής όσο και από την αγορά συγκλίνουν ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδας, τα συμβόλαια για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο θα έχουν υπογραφεί.

Στον Πατραϊκό Κόλπο, για τον οποίο οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρονται σε πιθανότητα κοιτασμάτων της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών, προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της σκωτσέζικης Petroceltic και της ιταλικής Edison, ενώ για τα Γιάννενα, όπου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 70 εκατ. βαρέλια, προτιμητέος επενδυτής είναι η EnergeanOil&Gas και η καναδέζικη PetraPetroleum.

Φυσικά αυτές οι εκτιμήσεις για να επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να περάσει περίπου μία τριετία σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, μέσα από επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, πολύ πιο γρήγορα μπορούν να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες από την κατακύρωση του διαγωνισμού για το Κατάκολο, όπου μπορεί μεν το κοίτασμα να είναι μικρό, της τάξης των 4 με 5 εκατ. βαρελιών, ωστόσο είναι επιβεβαιωμένο από παλαιότερες έρευνες σεισμικών τρίτης γενιάς και από γεωτρήσεις.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι γεωλόγοι, το Κατάκολο θα μπορούσε να δώσει πετρέλαιο ακόμη και μέσα στο 2015 και να καταστεί έτσι το πρώτο νέο κοίτασμα που ανακαλύπτεται και παράγει στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια μετά, φυσικά, από τον Κόλπο της Καβάλας. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία διαφήμισης και των νέων διαγωνισμών (σχεδιάζονται για την περίοδο 2014-2015) που θα αφορούν περιοχές νοτίως της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας. ‘Με ένα κοίτασμα από τη Δυτική Ελλάδα να παράγει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ξένοι όμιλοι θα δουν ακόμη πιο ζεστό από το δεδομένο, ήδη, ενδιαφέρον  για τους νέους διαγωνισμούς και η χώρα μας θα μπει για τα καλά στον διεθνή πετρελαϊκό χάρτη”, μας λέει αρμόδιος παράγων.

Η διαδικασία του «αναγκαστικού γάμου»  προκειμένου να ανατεθεί η σύμβαση από κοινού στην ελληνικών συμφερόντων EnergeanOil&Gas, που έχει τη μοναδική εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, και την κυπριακή Grekoil, η οποία μέσω άλλης κυπριακής offshoreεταιρείας ελέγχεται από τη νορβηγική Viking, δεν “περπάτησε”. Κι αυτό, από τη στιγμή που εξέλιπε, είτε μετά από αποχωρήσεις είτε μετά από ναυάγιο διαπραγματεύσεων,  η παρουσία σε διεθνή κοιτάσματα επικαλούνταν οι Νορβηγοί και την οποία η Grekoilείχε χρησιμοποιήσει ως απόδειξη εμπειρίας για να διεκδικήσει την περιοχή.

Ωστόσο, στο ΥΠΕΚΑ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πέτυχαν να βελτιώσουν σημαντικά τις υποβληθείσες προσφορές, κάτι που ζυγίζει η αρμόδια επιτροπή, η οποία και θα εισηγηθεί στον ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Στην υπόθεση του Κατακόλου, τέλους, συνεκτιμάται τόσο το ότι μία ενδεχόμενη ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θα οδηγούσε σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις – ως τώρα η διαδικασία έχει κρατήσει …δύο χρόνια – όσο και το ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα εκδηλωνόταν και πάλι ενδιαφέρον για ένα τόσο μικρό κοίτασμα. 

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου