Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ανάχωμα το ευρώ στο ακριβό πετρέλαιο


Με το ευρώ να έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά διετίας, καθώς η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στο 1,37 δολάριο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και μαζί τους και οι Ελληνες έχουν ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις του αργού πετρελαίου, το οποίο με τις διακυμάνσεις του επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων.
Ετσι, με το ευρώ να έχει ανατιμηθεί κατά 3,53% από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, οι καταναλωτές έχουν περάσει φέτος ένα ήσυχο διάστημα ειδικά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές για τους καταναλωτές. Συνέβη δηλαδή τότε το αναπάντεχο, μαζί με τις τιμές του αργού να ανεβεί παράλληλα και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η ισοτιμία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Ευρωπαίο και Ελληνα καταναλωτή, αφού το αργό πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια και συνεπώς το πιο ακριβό ευρώ αντισταθμίζει τις δολαριακές αυξήσεις και την ακρίβεια στην τιμή του ευρωπαϊκού brent έναντι του αμερικανικού αργού.
Στην Ελλάδα βεβαίως ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την ακρίβεια των καυσίμων είναι τα πληττόμενα εισοδήματα και φυσικά οι φόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (μετρήθηκε στο 1,647 ευρώ το λίτρο την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου), το ένα ευρώ ήταν φόροι και τέλη... Δηλαδή το 66%-67% της μέσης λιανικής τιμής καθορίζεται από τους φόρους, παρά από το αργό πετρέλαιο και τις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Πάντως το ποσοστό του φόρου έχει «μειωθεί» ελαφρώς! Είναι δηλαδή περίπου 3% μικρότερο από πέρυσι, όταν φόροι και τέλη αναλογούσαν σε περίπου 70% της τιμής στην αμόλυβδη βενζίνη. Και αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την άνοδο της ισοτιμίας, έχει συμβάλει σε μία σταθερότητα στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.
Η χρονιά στην πραγματικότητα τελειώνει με τις διεθνείς τιμές στο αργό να ανεβαίνουν ξανά, μετά τον Σεπτέμβριο που υποχωρούσαν. Ετσι το ευρωπαϊκό αργό brent έχει ακριβύνει περίπου 7,5% από τον Νοέμβριο, στα 112 από 104 δολάρια το βαρέλι, αλλά η άνοδος αυτή έχει απορροφηθεί από την ισοτιμία του ευρώ και από τη σταθερότητα στο ποσοστό του φόρου. Στον Ελληνα καταναλωτή έχει περάσει μία επιβάρυνση που σε μέσες τιμές είναι περίπου 1%.
Αντίστοιχα οι τιμές στο αμερικανικό αργό έχουν αυξηθεί κατά 8,20% από τον Νοέμβριο, αλλά η αύξηση τις ημέρες των εορτών είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μία αγορά που τα συμβόλαια πετρελαίου και οι κερδοσκόποι είναι σε θέση να διαμορφώσουν βραχυπρόθεσμη εικόνα, σε μία προσπάθεια να προκαταλάβουν αυξημένη κατανάλωση λόγω χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Για το 2014 γίνονται προβλέψεις για σταθερότητα της τιμής. Στη πραγματικότητα, τα σημάδια της ύφεσης που απλώνονται στις δυτικές οικονομίες δεν συμβαδίζουν με προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση και άνοδο των τιμών του αργού.
Ετσι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αλ Ναΐμι, έκανε πριν από λίγες ημέρες την εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού θα μείνουν σταθερές, μετά την απόφαση του OPEC να κρατήσει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής. Πάντως κάποια στελέχη του OPEC έχουν διαφωνήσει με την απόφαση να μείνει αμετάβλητο το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου, έχοντας την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή του OPEC, σε περίπτωση πλεονάσματος πετρελαίου που θα απειλούσε τις τιμές τους.
(του Νίκου Κωτσικόπουλου, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 29/12/2013 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου