Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέοι κανόνες για αμοιβές Δ.Σ. και εταιρική διακυβέρνηση

Νέοι κανόνες για αμοιβές Δ.Σ. και εταιρική διακυβέρνηση - Το νομοσχέδιο
Διατάξεις που αφορούν την πολιτική αμοιβών κάθε επιχείρησης αλλά και θέματα εσωτερικού ελέγχου, αυξήσεων κεφαλαίων και υποχρεώσεις απέναντι στους επενδυτές περιγράφει το τελικό σ/ν περί Εταιρικής Διακυβέρνησης που ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε προ ημερών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών για το τελικό πράσινο φως.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως το διοικητικό συμβούλιο κάθε εταιρείας συστήνει επιτροπή αμοιβών και παροχών αποτελούμενη αποκλειστικά από μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη του. Τα καθήκοντα της επιτροπής αμοιβών αφορούν ενδεικτικά:

α) Υποβολή προτάσεων στο Δ.Σ. σχετικά με την αμοιβή κάθε εκτελεστικού μέλους, συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών και παροχών βάσει κινήτρων.

β) Υποβολή προτεινόμενων στόχων απόδοσης σχετικά με τις μεταβλητές αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου ή στόχων συνδεδεμένων με προγράμματα χορήγησης δικαιωμάτων προαίρεσης ή μετοχών.

Επίσης, κάθε εταιρεία θα υποχρεούται να προβαίνει σε άμεση επιβεβαίωση ή διάψευση κάθε ανεπιβεβαίωτης πληροφορίας η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων ή την τιμή των συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων μέσων. Η κάθε ανακοίνωση θα πρέπει να μην περιέχει στοιχεία που επιδέχονται διττή ή ασαφή ερμηνεία.

Στις περιπτώσεις Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, το Δ.Σ. της εταιρείας υποβάλλει στη γενική συνέλευση έκθεση στην οποία αναφέρονται οι γενικές κατευθύνσεις του επενδυτικού σχεδίου της, ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, καθώς και απολογισμός της χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την προηγούμενη αύξηση, εφόσον έχει παρέλθει από την αύξηση αυτή χρόνος μικρότερος των τριών ετών.

Στο σ/ν περιγράφονται επίσης λεπτομερώς οι υποχρεώσεις εσωτερικού ελέγχου, ενημέρωσης των επενδυτών αλλά και οι προβλεπόμενες κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Κ. για μη συμμόρφωση στους εν λόγω κανόνες.

Οι κυρώσεις κυμαίνονται από την απλή επίπληξη και πρόστιμο έως και 1 εκατ. ευρώ.
  
ΠΗΓΗ:.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου