Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κομισιόν: Δεν κουρεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις στην ΕΕ


Δεν υπάρχει περίπτωση με κανένα νομικό πλαίσιο σημερινό ή μελλοντικό να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην ΕΕ για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ σπεύδει να διευκρινίσει ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια, μετά από το θόρυβο που προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα. Ο Χ. Αλμούνια διαψεύδει με τον τρόπο αυτό και δελτίο τύπου του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που παρουσίαζε το παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Όπως το σενάριο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στην Κύπρο, έτσι και οπουδήποτε στο μέλλον πραγματοποιηθεί εκκαθάριση τραπεζών, τα ποσά αυτά που από το κοινοτικό δίκαιο θεωρούνται εγγυημένα δεν πρόκειται να πειραχτούν. 

Ο Χ. Αλμούνια, επίτροπος αρμόδιος για τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και άπτονται των διασώσεων των τραπεζών, εξέδωσε μέσω του εκπροσώπου του Α. Κολομπανί, γραπτή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν «τα θρυλούμενα δημοσιεύματα περί καταθέσεων που δεν είναι ασφαλείς κάτω από τα 100.000 ευρώ» με δηλώσεις ή απαντήσεις που φέρεται να έδωσε ο επίτροπος. 

Συγκεκριμένα στη γραπτή ανακοίνωση ο Α. Κολομπανί αναφέρει: 

«Όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις τραπεζών δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων. Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες, όσο και οι ανασφάλιστες εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Οι σημερινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων αναφέρονται αποκλειστικά στον επιμερισμό βαρών στους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης. 

Αναφορικά δε με τις ασφαλισμένες καταθέσεις, οφείλω να αναφέρω τα εξής: ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των τραπεζών» (BRRD) ρητά αναφέρει ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων (DGS), εξαιρούνται από τις διασώσεις με ίδια μέσα (bail-in, άρθρο 38). Οπότε, οι καταθέτες με τέτοια ποσά ποτέ δεν θα χρειαστεί να υποστούν απώλειες. Αντιθέτως, οι απώλειες θα καλυφθούν από τα Ταμεία Εγγυοδοσίας – έως του ποσού της κάλυψης (Άρθρο 99). 

Μάλιστα, έως ότου τεθεί σε ισχύ is η οδηγία BRR είναι αδύνατον να πληγούν οι ασφαλισμένες καταθέσεις αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της υφιστάμενης οδηγίας DGS, με την οποία προστατεύονται όλες οι καταθέσεις έως 100.000 σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε» (Αρθρο 7 της Οδηγίας DGS)».

 ΠΗΓΗ:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου