Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

30 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του «ψευδοκράτους»


Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) στις 15 Νοεμβρίου 1983. Αυτές τις τρεις δεκαετίες κανένα κράτος πλην Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει το μόρφωμα που δημιούργησε η Άγκυρα στην κατεχόμενη Κύπρο την ύπαρξη του οποίου καταδίκασε από τη πρώτη στιγμή ο ΟΗΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι το ψευδοκράτος δεν αποτελεί νόμιμο κράτος αλλά πρόκειται για υποτελή στη Τουρκία διοίκηση.

Τόσο η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν πολλές φορές να επιτύχουν αναγνώριση του ψευδοκράτους χωρίς να τα καταφέρουν. Ο μόνος οργανισμός που έχει αποδεχθεί με το καθεστώς παρατηρητή την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι η Ισλαμική διάσκεψη.

Σήμερα στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την 30η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου οργανώσεις και μαθητές πραγματοποιούν διαδηλώσεις με σύνθημα «Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου