Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Επισπεύδει το ΤΑΙΠΕΔ το διαγωνισμό για την Καβάλα


Έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, έχει αποστείλει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει την μορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.

Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγωγού TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και πως το τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.

Για να έχει ωστόσο επιτυχία ο διαγωνισμός (σσ: λέγεται ότι προφορικό ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει εταιρείες σαν τις Socar, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Energean Oil), θα πρέπει η προκήρυξη να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επενδύσεις- οφέλη - δυναμικότητα

Δεδομένου ωστόσο ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας χρειάζεται μια αρκετά σημαντική επένδυση, της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ, αυτό επηρεάζει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, υψηλότερο όφελος για το Δημόσιο θα προέλθει από τη συμμετοχή του στα μελλοντικά έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, παρά από το αρχικό τίμημα.

Τεχνικά, η Νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού.

Το ιστορικό
Θυμίζουμε ότι η Energean Oil, ζητούσε αρχικά να της παραχωρηθεί η υπόγεια αποθήκη, έκανε ωστόσο πίσω προκειμένου να της δοθεί για 25 ακόμη χρόνια η παράτασης της άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και της Ν. Καβάλας (σύμφωνα με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο με το Δημόσιο).

Το πεδίο της Νότιας Καβάλας έχει παράξει τα τελευταία 30 χρόνια κοντά στα 1 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το project μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με έως 4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται στο 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για περίοδο 90 ημερών.

Όσο για το ΥΠΕΚΑ, γνωρίζει καλά ότι η επιλογή του TAP από μόνη της δεν επαρκεί για να γίνουν πράξη τα σχέδια για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο για την ευρύτερη αγορά αερίου της νοτιανατολικής Μεσογείου. Χρειάζονται παράλληλα να δημιουργηθούν υποστηρικτικές υποδομές, όπως αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, μια εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι στο πεδίο της Ν. Καβάλας. 

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου