Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Καύσιμα: Από τα καρτέλ στον κανιβαλισμό

00-0085-8-215
Ραγδαίες ανακατάξεις και αλλαγές ισορροπιών φαίρνει η κρίση στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών. Η αύξηση του ΕΦΚ και συνεπακόλουθη βουτιά της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκαλεί τεκτονικούς σεισμούς στον ήδη ασφυκτικά πιεσμένο κλάδο που καλείται τώρα να τραφεί από τις σάρκες του, πληρώνοντας λάθη και αμαρτίες του παρελθόντως. Τις παρασκηνιακές συμφωνίες κυρίως για τις τιμές των καυσίμων και διάρθρωση των δικτύων αντικαθιστά τώρα ο πόλεμος και ο κανιβαλισμός σημείων πώλησης. Φήμες, διαρροές και μαφιόζικα χτυπήματα συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό.

Ενώ στο κοντινό παρελθόν ο κλάδος βρισκόταν στο απυρόβλητο και οι σχέσεις και οι επιχειρηματικές συναλλαγές διέπονταν από μια ιδιότυπη ομερτά. σήμερα τα δεδομένα αυτά αλλάζουν. Το παιχνίδι της επιβίωσης συνδέεται πλέον με τον "θάνατο" του αντιπάλου. Έτσι τις ιστορίες για τα καρτέλ και λαθρεμπόριο  καυσίμων διαδέχονται άλλες για βιομηχανική κατασκοπία, διασπορά ψευδών ειδήσεων και πολιτικές εξόντωσης.

Και στις δυο περιπτώσεις αν εφαρμοστούν οι νόμοι θα οδηγούσαν στο σχηματισμό ογκοδέστατων δικογραφιών με κατηγορητήρια που ξεκινούν από την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και το σχηματισμό καρτέλ, τη χειραγώγηση των τιμών και φτάνουν μέχρι και σε ύποπτες συναλλαγές και φοροαποφυγή-φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων.

Μπορεί επισήμως το υπουργείο Οικονομικών να διατείνεται ότι περιορίσει δραστικά το λαθραιμπόριο καυσίμων με την αύξηση του ΕΦΚ, αλλά δεν δημοοσιεύει στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων ΦΠΑ από τις εταιρίες πετρελαιοειδών.

Καλά πληροφορημένες πηγές της ΓΓΠΣ, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκαλύπτουν στο Sofokleousin.gr ότι οι εταιρίες του κλάδου εμπορίας καυσίμων μπορεί να προπληρώνουν τον ΕΦΚ αλλά παρακρατούν, δεν αποδίδουν, φοροαποφεύγουν και σε αρκετές φορές φοροδιαφεύγουν στον ΦΠΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών καθώς και παράγοντες που έχουν πλέον αποχωρήσει επισημαίνουν ότι η δαιδαλώδης δομή των εταιριών και η σύνδεση των περισσοτέρων με τη ναυτιλία, τα ναυτιλιακά καύσιμα και το bunkering καθιστά αδύνατο τον ουσιαστικό έλεγχο τους.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η δανειοδότηση των περισσοτέρων εταιριών του κλάδου είναι προβληματική τόσο λόγω της απότομης κάμψης του τζίρου, που εκτόξευσε τους δείκτες δανεισμού προς κύκλο εργασιών, όσο και λόγω των σωρευμένων ζημιών που ροκκανίζουν τα ίδια κεφάλαια και την καθαρή θέση της εταιρίας.

Υπό τη σκιά των διαρκώς επιδεινούμενων προβλημάτων ρευστότητας και με την ανάγκη μετασχηματισμού του εμπορικού τους μοντέλου οι διοικήσεις των εταιριών κανιβαλίζουν την ήδη εκφυλισμένη αγορά. Όπερ σημαίνει ότι με φήμες και παρασκηνιακές συναλλαγές που κινούνται στα όρια της νομιμότητας και ενίοτε τα υπερβαίνουν αποκτούν πρατήρια και αλλάζουν όρους συνεργασίας.

Κινήσεις οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε μετωπικές συγκρούσεις και αναμένεται να προκαλέσουν τεκτονικούς σεισμός, οι συνέπειες των οποίων είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

www.sofokleousin.g 

ΠΗΓΗ:verianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου