Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων «βλέπει» το Σωματείο των ΕΛΠΕ


Σε 40 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 600 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ανέρχονται οι εκτιμώμενες ποσότητες υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ).
Τα εν λόγω στοιχεία, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Σωματείου, για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενεργειακών Βιομηχανικών Εφαρμογών και προέρχονται από τις επιστημονικές παρουσιάσεις στο συνέδριο για τις έρευνες πετρελαίου που διοργάνωσε το Σωματείο, το 2010.
Μάλιστα, ο ΠΣΕΕΠ, διευκρίνισε ότι από αυτά, ένα ποσοστό της τάξης του 10% «αναμένεται να έχει εγκλωβιστεί σε παγίδες και να αποτελεί τα αναζητούμενα κοιτάσματα».
Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πέρα από τη στατιστική αξιολόγηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, η έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απαιτεί επενδύσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Προσέθεσαν δε, ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο βασικός κορμός του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες και, στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται στα μέσα του 2014 η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνα, με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στην ίδια περιοχή που ολοκληρώθηκαν πέρυσι.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ίδιου συνεδρίου, η εξάρτηση της Ελλάδας σε πετρέλαιο παραμένει ισχυρή και η κάλυψη μέρους των αναγκών της από ίδια αποθέματα πετρελαίου αποτελεί παράγοντα εθνικής ασφάλειας. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνεται ότι η συστηματική έρευνα στα βαθιά νερά της Ανατολικής Μεσογείου οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην Κύπρο και το Λίβανο.
«Στην περιοχή NEMED του Δέλτα του Νείλου ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα αερίου σε βάθος 2.400 μ. και υπάρχουν «βάσιμες γεωλογικές ενδείξεις ότι οι ίδιοι ερευνητικοί στόχοι της παραχώρησης NEMED εκτείνονται και στη λεκάνη του Ηροδότου που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της, μέρος της οποίας ανήκει στα οικονομικά νερά της Ελλάδας και φαίνεται να έχει υψηλό δυναμικό σε υδρογονάνθρακες» ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τις έρευνες παρουσιάζεται στο Ιόνιο Πέλαγος, με βάση τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε αντίστοιχους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ιταλίας και Αδριατικής.
Να σημειωθεί ότι, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενεργειακών Βιομηχανικών Εφαρμογών θα είναι ανεξάρτητος φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και φιλοδοξεί να αποτελέσει πλατφόρμα συνάντησης επιχειρήσεων, εργαζομένων, καθηγητών, τεχνοκρατών, Πολιτείας κ.λπ. για την επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να λειτουργήσει σε δύο μήνες. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου