Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι και Στενότητα στην Διεθνή Αγορά Ωθούν τις Τιμές Πετρελαίου προς τα Άνω


Παρά την αυξημένη παραγωγή αργού από ΗΠΑ και Καναδά, που το 2012 προστέθηκαν σχεδόν 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια αγορά, αλλά και αυξημένες ποσότητες σε άλλες χώρες όπως Ρωσία και Κίνα, η συνολική καθαρή εισροή νέων ποσοτήτων πετρελαίου από τις χώρες εκτός OPEC έφθασε τα 470. 000 βαρέλια την ημέρα. 
Την ίδια στιγμή όμως παρατηρούνται μειώσεις στην παραγωγή χωρών όπως το Σουδάν , η Συρία , το Μεξικό και Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία στην Βόρειο θάλασσα. Παράλληλα η σημαντική κάμψη της παραγωγής του Ιράν (-680 .000 βαρέλια. την ημέρα) λόγω των γνωστών Αμερικανικό - Ευρωπαϊκών κυρώσεων που επεβλήθησαν από τον Απρίλιου του 2011 (και έχουν οδηγήσει την παραγωγή του στα 3.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών) οδήγησε σε μια απότομη μείωση τις εξαγωγές του που διαμορφώθηκαν κάτω από τις 800.000 βαρέλια την ημέρα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Την μειωμένη παραγωγή του Ιράν αναπλήρωσε εν μέρει η αυξημένη παραγωγή της Λιβύης και του Ιράκ.
Όμως καθ’ όλο το 2012 η παγκόσμια ζήτηση αργού και προϊόντων ήτο αυξημένη σχεδόν κατά 0.9 εκατ. βαρέλια, (με τη ζήτηση για το 2013 να τρέχει σε χαμηλότερα επίπεδα κοντά στο 0.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) πράγμα που αντιμετωπίσθηκε με επιπλέον παραγωγή από τις χώρες του OPEC όπως η Σ. Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και ενώ με τις ανωτέρω αυξομειώσεις, στα χαρτιά τουλάχιστον, η παγκόσμια αγορά, όπου η ζήτηση τρέχει σχεδόν στα 89.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μπορεί να εμφανίζεται ισοσκελισμένη, στην πράξη όμως παρατηρούνται σοβαρές ανισορροπίες πράγμα που επηρεάζει ανοδικά τις διεθνείς τιμές του αργού. Με την ποικιλία Brent, που θεωρείται πλέον το διεθνές benchmark, για παραδώσεις Αυγούστου στο ICE του Λονδίνου, να διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά στα $107.5 το βαρέλι (στις 8/7) έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά $10 από το χαμηλό επίπεδο της 15ης Απριλίου εφέτος.
Όπως παρατηρούν oil traders που ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες φυσικών ποσοτήτων αργού στο Παρίσι για λογαριασμό διεθνών εταιρειών, όλες οι ποικιλίες αργού δεν είναι το ίδιο γι’ αυτό η αυξημένη παραγωγή των χωρών του OPEC δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αναπλήρωση των μειωμένων εξαγώγιμων όγκων του Ιράν, του Σουδάν, της Συρίας, της Β. θάλασσας κ.λπ. Εξ’ άλλου ένα μεγάλο μέρος της παρατηρούμενης, το τρέχον τρίμηνο, αύξησης της παραγωγής αργού από τις χώρες του Κόλπου πηγαίνει προς κάλυψη των αυξημένων εγχώριων αναγκών για παραγωγή ηλεκτρισμού για την λειτουργία κλιματιστικών μονάδων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θερινής περιόδου. Εξ’ άλλου αυτήν την περίοδο, επισημαίνουν οι ανωτέρω oil traders, παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση για χαμηλής ποιότητας, και μεγάλης περιεκτικότητας σε θείο αργό, το οποίο χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε Ρωσία και Μέση Ανατολή, των δυο βασικών πετρελαιο-εξαγωγικών περιοχών. Οι ποικιλίες Urals και Dubai-Oman, εκπροσωπούν αυτό που αποκαλούν οι παίκτες της αγοράς βαρύ-όξινο, που είναι σχετικά δύσκολο στην επεξεργασία του στο στάδιο της διύλισης. Από την άλλη πλευρά οι ποικιλίες Brent της Βόρειας θάλασσας και η Αμερικανική WTI αντιστοιχούν σε ελαφρά-γλυκά πετρέλαια με μικρή περιεκτικότητα σε θείο και ιδιαίτερα αποδοτικά στην διύλιση τους ως προς τα παραγόμενα προϊόντα. Τόσο τα βαρέα – όξυνα όσο και τα ελαφρά – γλυκά πετρέλαια είναι απαραίτητα για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς μόνο που οι διεθνείς τιμές επηρεάζονται κυρίως από τα δεύτερα αφού το Brent και το WTI αποτελούν παράλληλα αναγνωρίσιμα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Οι πλέον πεπειραμένοι traders της αγοράς φυσικών ποσοτήτων αργού, έχουν συνήθως την προσοχή τους στραμμένη στις αγοραπωλησίες φορτίων Urals και Dubai-Oman καθ’ ότι οι τιμές τους επηρεάζονται λιγότερο από την διακύμανση του Brent και WTI όπου και επενδύονται σημαντικά κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ένας βασικός λόγος που επιβάλλει τη στενή παρακολούθηση της αγοράς των Urals και Dubai – Oman έγκειται στο γεγονός ότι μεταξύ τους αυτές οι ποικιλίες εκπροσωπούν το 60 – 65% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Ενώ παραδοσιακά οι ποικιλίες αυτές διαπραγματεύονται στα $3-5 το βαρέλι κάτω από το Brent, τους τελευταίους μήνες η διαφορά αυτή τείνει να εξαλειφθεί καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση τους από Ευρωπαϊκά και Ασιατικά κυρίως διυλιστήρια που μεταξύ άλλων μέχρι πρότινος εισήγαγαν Ιρανικό αργό. Την τάση αυτή ήρθαν να ενισχύσουν και οι επίσημες τιμές πώλησης της Saudi Aramco για την ποικιλία Arab Light, που είναι ήδη αυξημένες κατά $2.0 το βαρέλι έναντι της αντίστοιχης Dubai-Oman, που είναι το υψηλότερο περιθώριο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Από την μία πλευρά η στενότητα που παρατηρείται τελευταία στην αγορά φυσικών ποσοτήτων αργού και την αδυναμία πλήρους αντιστοίχησης σε επίπεδο ποικιλιών μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αργού, και από την άλλη ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος που αναδεικνύει η κρίση στην Αίγυπτο, όπου μέσω της διώρυγας του Σουέζ διακινείται ένα μικρό μεν αλλά κρίσιμο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς αργού και προϊόντων (υπολογίζεται στο 5.0% του παγκόσμιου διακινούμενο ημερήσιου όγκου) όπως και αυτό που διακινείται μεταξύ Ερυθράς θάλασσας και Μεσογείου μέσω του αγωγού SUMED, διαμορφώνουν συνθήκες που ασκούν ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές. Παράλληλα, και παρά την οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη, η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ισχυρή (στα +750.000 βαρέλια αύξηση σε σύγκριση με το 2012) σε σημείο που ορισμένοι αναλυτές να προβλέπουν ότι τελικά το 2013 θα δούμε την παγκόσμια ζήτηση αυξημένη κατά 400.000 βαρέλια έναντι της παραγωγής, με ότι αυτό σημαίνει για τις τιμές.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου