Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Νέοι σταθμοί φυσικού αέριου για οχήματα στην Ελλάδα


Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο (CNG) λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερης εκτίμησης από τους καταναλωτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, λόγω του χαμηλού κόστους καυσίμου και της φιλικότητας προς το περιβάλλον. 



Δυστυχώς, στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ανύπαρκτα καθώς υπάρχουν μόλις δύο σταθμοί ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο στο Ίλιον και την Ανθούσα Αττικής. Αυτό θα αλλάξει σύντομα όμως, καθώς όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το δίκτυο πρατηρίων CNG.

Τα πρώτα επτά πρατήρια θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα πέντε θα ανοίξουν το 2014. Μέσα στο καλοκαίρι θα εγκαινιαστούν και οι σταθμοί σε Θεσσαλονίκη και Κηφισιά. 



Φυσικά, απέχουμε πολύ από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία για παράδειγμα ή οποία έχει 930 σταθμούς ανεφοδιασμού και ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, απόλυτα ασφαλές, ενώ θεωρείται το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, δεδομένων των μειωμένων εκπομπών σωματιδίων και διοξειδίου του άνθρακα που εκλύει.

Αυτή τη στιγμή, η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου κίνησης είναι 0,976 ευρώ ανά κιλό (αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 λίτρο βενζίνης), δηλαδή είναι κατά μέσο όρο 45% φθηνότερο σε σχέση με τη βενζίνη. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου