Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«Κλειδώνει» στη Gazprom η ΔΕΠΑ


«Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις» και η υποδοχή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ήταν «θερμή». Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση ήρθε τελικά σε συμφωνία με την Gazprom για την πώληση της ΔΕΠΑ. Την ίδια στιγμή ο ΔΕΣΦΑ φαίνεται να καταλήγει στην αζέρικη Socar.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» Αλεξέι Μίλερ και Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία τους συνάντηση, την τρίτη μέσα σε λίγους μήνες, συμφώνησαν, καθώς η ελληνική πλευρά ικανοποίησε τα αιτήματα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ο οποίος αναμένεται πλέον να καταθέσει τη δεσμευτική προσφορά. Βασικός αντίπαλος της Ρωσικής εταιρείας για τη ΔΕΠΑ είναι η  Μ&Μ GasCo (των Ομίλων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου).

Υπενθυμίζεται πως η αρχική τιμή για τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και η προσφορά της Gazprom αναμένεται να μην απέχει πολύ από αυτήν. Η ρωσική εταιρεία μεταξύ άλλων έχει ζητήσει αναβολή της εγγύησης που θα πρέπει να καταβληθεί, ύψους 20% της προσφοράς, μέχρι τα ευρωπαϊκά όργανα να εγκρίνουν την εξαγορά.

Σε περίπτωση που η εξαγορά δεν εγκριθεί από την Κομισιόν – η ΕΕ σύμφωνα με αναλυτές ενδέχεται να βάλει φραγμούς καθώς επιχειρείται η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία – τότε η Gazprom, όπως σημειώνεται στο Βήμα της Κυριακής, έχει την εναλλακτική λύση της Sintez, η οποία είχε καταθέσει προσφορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ μαζί.

Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον όμιλο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ έληγε στις 29 Μαΐου, ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 7 Ιουνίου. Όπως σημειώνεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ενέκρινε την Παρασκευή το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αλλά επειδή μεταξύ της έγκρισης αυτής και την υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πρέπει να μεσολαβούν 15 ημέρες, δόθηκε παράταση στην προθεσμία.  
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου