Νέες πιέσεις για την υιοθέτηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας ασκούν στην κυβέρνηση εκπρόσωποι της Καγκελαρίας.
Συγκεκριμένα, την παραίνεση των ιθυνόντων της task force και συνεργατών του Χορστ Ράιχενμπαχ δέχθηκε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης για να δει με «άλλο μάτι» το μοντέλο mini jobs που εδώ και καιρό οι Γερμανοί ακολουθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόκειται για ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίοι οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% ο δείκτης της ανεργίας.
Αν και οι εκπρόσωποι του υπουργείου υποβαθμίζουν το θέμα και διαψεύδουν πως υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιος διάλογος, γνωστό είναι στην Αθήνα πως οι Γερμανοί εδώ και πάρα πολύ καιρό απαιτούν να υπάρξει μελέτη για το κατά όσο τέτοιου είδους μορφές απασχόλησης θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως προ μίας εβδομάδος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκαγκ Σόιμπλε επέλεξε να ασχοληθεί με τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων και να επιρρίψει ευθύνες στην Ε.Ε. για την αργοπορία υιοθέτησης τους». Κι αυτό διότι οι Γερμανοί ξεκάθαρα θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους μοντέλο στην αγορά εργασίας και να ανοίξουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή ψαλίδα μεταξύ βορρά και νότου.
Ως δέλεαρ για την υιοθέτηση των mini jobs προς την τρικομματική κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες του κ. Ράιχενμπαχ το επιχείρημα πως θα υπάρξει μια εύκολη κι άμεση «νίκη». Δηλαδή πως η κυβέρνηση θα δείξει πως υπάρχει στα νούμερα άμεση πτώση της ανοδικά κινούμενης ανεργίας με αποτέλεσμα την αλλαγή του κακού κλίματος στην κοινωνία. Από την άλλη μεριά όμως ο σκεπτικισμός στο Μέγαρο Μαξίμου περισσεύει και για το λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει -προς το παρόν- η κουβέντα. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης μετρούν ως αρνητική μια τέτοια δράση σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία καθώς θα δείξει πως η Ελλάδα παίζει με άλλους, όχι ισότιμους, όρους στην αγορά εργασίας. Κοινώς η χώρα μας θα μετατραπεί σε «αποικιακού χαρακτήρα επενδυτικό προορισμό» λόγω χαμηλών ημερομισθίων.
Κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σαφές επικοινωνιακό αποτύπωμα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κοινωνικό. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το γερμανικό παράδειγμα, τέτοιου είδους εργασία στη χώρα μας θα αφορά όσους εργάζονται με αμοιβές κοντά στα 300 ευρώ το μήνα άρα δεν μιλάμε για βιώσιμη εργασία απλά για... χαρτζιλίκι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου