Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η πρόταση της Τουρκίας για τον ενεργειακό πλούτο της Αν. Μεσογείου


Την πρότασή της, αναφορικά με το σύνολο των θεμάτων που άπτονται του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, γνωστοποίησε η Τουρκία, δια στόματος Τανέρ Γιλντίζ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προτείνει να μεταφερθούν, μέσω της Τουρκίας, οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου και του Ισραήλ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και αποκαλύπτοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.
Ο Τανέρ Γιλντίζ υποστηρίζει ότι «τόσο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όσο και οι Ελληνοκύπριοι τοπικοί παράγοντες, αλλά και όσοι βρίσκονται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λένε μία αλήθεια. Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που θα εντοπιστεί στην περιοχή, θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αυτό μεταφερθεί με έναν αγωγό που θα περνάει από την Τουρκία. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν».
Ο Γιλντίζ, αφού επεσήμανε το οικονομικό όφελος από τη μεταφορά των υδρογονανθράκων στην παγκόσμια αγορά μέσω της Τουρκίας, έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός, λέγοντας πως η Τουρκία ακολουθεί μία ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα και δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί στις συνομιλίες το πλεονέκτημα που της χαρίζει η γεωγραφική της θέση.
Η Τουρκία «προσεγγίζει το θέμα απόλυτα ρεαλιστικά», επισημαίνει ο Γιλντίζ, και αντί να προσέρχεται με τη βεβαιότητα ότι οι αγωγοί αναγκαστικά θα περάσουν από το έδαφός της, δηλώνει ότι «είναι ανοικτή σε όλα τα σχέδια αφού πρώτα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».
Μιλώντας στην αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστηρίζει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο προσφέρουν ευκαιρία για μία συμφωνία, επί ενός σχεδίου ειρήνης, με το οποίο θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Θέτει, ωστόσο, ως «κόκκινη γραμμή» της Τουρκίας τη διανομή του υποθαλάσσιου πλούτου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο Τ. Γιλντίζ αποκαλύπτει ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της χώρας του με τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλητές του «επιβεβαιώνουν όχι μόνο το ορθόν των τουρκικών θέσεων, αλλά και το δίκαιό τους».
Το θέμα συζητήθηκε, όπως είπε, και κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Ντάνιελ Πόνεμαν και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα σε θέματα ενέργειας, Κάρλος Πασκουάλ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου