Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πώς μοιράζεται η "τράπουλα" για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο

Πετρελαιοπηγή
Κατατέθηκαν την Παρασκευή οι βελτιωμένες κλειστές προσφορές των κοινοπραξιών που διεκδικούν την εκμετάλλευση των τριών εντοπισμένων κοιτασμάτων επί ελληνικού εδάφους, και συγκεκριμένα στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα.
Οι νέες προσφορές κατατέθηκαν προς την αρμόδια 17μελή Επιτροπή του Υπουργείου. Είχε προηγηθεί η διαδικασία των επαφών – διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού open door, με την Επιτροπή να ζητά από τους «μνηστήρες» βελτιώσεις στις προσφορές τόσο σε τεχνικό επίπεδο (π.χ. ενίσχυση του προγράμματος γεωτρήσεων) όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «energypress», οι φάκελοι που είχαν καταθέσει στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οδηγούν σε συμπεράσματα για το πώς θα «μοιραστούν» τα τρία κοιτάσματα. Συγκεκριμένα:
Ιωάννινα
Φαίνεται ότι η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων θα καταλήξει στην Energean Oil and Gas, δηλαδή στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και εν γένει της Καβάλας, και στην οποία εισήλθε προ ημερών με κεφάλαια 60 εκατ. Ευρώ το αμερικανικό hedge fund Third Point. Η Energean  συμμετέχει στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη Νορβηγική Schlumberger, τη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, και την Petra Petroleum εταιρεία συμφερόντων του καναδικού fund Taurus.
Ο δεύτερος διεκδικητής, η Chariot Oil and Gas Limited, φαίνεται ότι έχει τυπικά προβλήματα με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρεί την προϋπόθεση να έχει δική της παραγωγή, ενώ υπάρχουν κάποια θέματα και με την έδρα που δηλώνει. Εκτός απροόπτου λοιπόν δεν θα πάρει την περιοχή παρότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έχει καταθέσει καλή οικονομική προσφορά. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν σε συνεργασία οι δύο ενδιαφερόμενοι, κατεύθυνση που, σε γενικές γραμμές, ευνοείται από το ΥΠΕΚΑ.
Στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει αρχικά προσφορές και οι κοινοπραξίες: πρώτον, των ΕΛΠΕ με την Edison και την Melrose (έχει εξαγοραστεί από την petroceltic) και δεύτερον, των Καναδέζικων εταιρειών Arctic Hunter και Enterprises. Ωστόσο και οι δύο αποκλείστηκαν σε πρώιμη φάση της διαδικασίας. Η Arctic Hunter έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της, που αναμένεται να κριθεί εντός των επόμενων ημερών.
Πατραϊκός
Οι πληροφορίες του «energypress» σχετικά με τους υποβληθέντες φακέλους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου θα ανατεθεί στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της Edison και της Petroceltic (η οποία εξαγόρασε την Σκωτσέζικη Melrose).
Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος για την περιοχή είναι η κοινοπραξία της Energean Oil με την Trajan Oil και την Schlumberger, αλλά φαίνεται ότι η προσφορά τους δεν είναι ανταγωνιστική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά, καθώς γειτνιάζει με τα νησάκια του Ιονίου Εχινάδες, Σκορπιός κ.λπ., τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνών κροίσων.
Κατάκολο
Για την περιοχή του Κατακόλου, οι πληροφορίες θέλουν την προσφορά της Grekoil, εταιρείας ειδικού σκοπού με έδρα την Κύπρο και Νορβηγούς επενδυτές, να υπερτερεί και να «παίρνει» την εκμετάλλευση. Η δεύτερη προσφορά προέρχεται και εδώ από την κοινοπραξία της Energean Oil με την Trajan Oil και την Schlumberger. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που δοθεί «κοινοπρακτικά» η περιοχή των Ιωαννίνων στα δυο ενδιαφερόμενα σχήματα, δεν αποκλείεται να γίνει κάτι ανάλογο και στο Kατάκολο. Σε αυτή την περίπτωση η Energean θα βρεθεί να συμμετέχει και στις δύο περιοχές.
Χρονοδιάγραμμα
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, θα ανοίξουν οι νέες προσφορές που κατέθεσαν οι έξι κοινοπραξίες και η Επιτροπή θα καλέσει μέσα στον Ιούνιο τους πρώτους για κάθε περιοχή για να συζητήσει μαζί τους το περιεχόμενο της σύμβασης. Σε μεγάλο βαθμό τα τεχνικά θέματα είναι λυμένα, οπότε η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται να διαρκέσει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, δηλαδή ένα περίπου χρόνο από την ημερομηνία που κατατέθηκαν οι αρχικές προσφορές θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού βεβαίως ενημερωθεί πρώτα και δώσει το «πράσινο φως» ο πρωθυπουργός. Με δεδομένο πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, τα γεωτρύπανα δεν αναμένεται να αρχίζουν να «τρυπούν» πριν από τα τέλη του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού open door ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 με τις ανακοινώσεις Μανιάτη, ακολούθησε η δημοσίευση του διαγωνισμού στην εφημερίδα της Ε.Ε. το Μάρτιο του 2012, τον Ιούλιο πέρυσι κατατέθηκαν οι προσφορές, που εξετάστηκαν στη συνέχεια για να ανακοινωθεί στους διαγωνιζομένους ο αποκλεισμός των ΕΛΠΕ και της Artic Hunter τον Ιανουάριο φέτος, από την περιοχή των Ιωαννίνων. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου