Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Το deal ΕΤΕ – Eurobank από φιάσκο κατέληξε σε ναυάγιο Θα υλοποιηθούν ξεχωριστές αμκ για ΕΤΕ, Eurobank με τεράστιο dilution και θα εθνικοποιηθούν – Σε επόμενη φάση η ενσωμάτωση του ΤΤ και των μικρών τραπεζών – Επιβεβαίωση του bankingnews.gr


Το  deal ΕΤΕ – Eurobank από φιάσκο κατέληξε σε ναυάγιο  – Θα υλοποιηθούν ξεχωριστές αμκ για  ΕΤΕ, Eurobank  με τεράστιο dilution και θα εθνικοποιηθούν – Σε επόμενη φάση  η ενσωμάτωση του ΤΤ και των μικρών τραπεζών – Επιβεβαίωση του bankingnews.gr

To πολιτικό deal Εθνικής – Eurobank που δεν είχε τραπεζικά κίνητρα κατέρρευσε καθώς η Τρόικα δεν πείστηκε – και ορθά – από τα έωλα επιχειρήματα της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας που φέρει το μεγαλύτερο μέρος της παταγώδους αποτυχίας. Η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν ξεχωριστά αμκ και ομολογιακά και θα εθνικοποιηθούν καθώς το ΤΧΣ θα καλύψει όλες .... τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Η Τρόικα, ορθά μπλόκαρες ένα επικίνδυνο για την συστημική σταθερότητα deal όταν ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι το σχήμα Εθνικής Eurobank δεν θα μπορούσε να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ από ιδιώτες μετόχους – επενδυτές και θα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην κρατικοποίηση. 
Η Τρόικα, δεν πείστηκε από τα έωλα επιχειρήματα περί συνεργειών, ούτε ακόμη και από προτάσεις που έφερε η Εθνική ώστε να απολυθούν 5000 εργαζόμενοι, προσέξτε όχι η Τρόικα αλλά η Εθνική υπέβαλλε την πρόταση αυτή. 
Το deal ναυάγησε και μπορεί να σπεύσουν κάποιοι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αν η Εθνική συγκεντρώσει κεφάλαια μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία, αλλά το μήνυμα της Τρόικα ήταν ξεκάθαρο δεν υφίσταται deal.
Ούτε η Εθνική ούτε η Eurobank μπορούν να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αυτό είναι 100% βέβαιο, το bankingnews.gr προειδοποιούσε εδώ και μήνες για την κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας. 
Δεν μπορεί το νέο σχήμα που θα χρειαστεί να επιστρέψει μαζί με τις προνομιούχες μετοχές συνολικά 17,8 δις ευρώ να έχει την στήριξη ιδιωτών μετόχων;
Το σχήμα αυτό μετά βεβαιότητας θα περνούσε στον έλεγχο του κράτους ενώ ήταν απόλυτα βέβαιο ότι το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει πίσω τα κεφάλαια που θα είχε επενδύσει στο σχήμα Εθνικής – Eurobank. 
Το συστημικό ρίσκο λοιπόν ήταν τεράστιο και η Τρόικα ορθά ζήτησε να μην προχωρήσει. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ που κάνει λόγω για 4 αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και ούτε μια αναφορά για το deal που απλά δεν υφίσταται. 

Ποια διαδικασία θα ακολουθεί άπαξ και η Εθνική ελέγχει το 84,35% της Eurobank;  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου