Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ «Κουρεύτηκαν» και οι Ισπανοί




ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ στην Κύπρο δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν από το σπάσιμο της φούσκας του τραπεζικού τομέα. Τέσσερις μήνες μετά το αίτημα της Ισπανίας στην Ευρωζώνη για βοήθεια 40 δισ. ευρώ για τη «διάσωση» του τραπεζικού τομέα της, στις 22 Μαρτίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες μικροεπενδυτές βρέθηκαν στο καναβάτσο.
Οι άνθρωποι που αγόρασαν μετοχές ή ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης στις αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας (dodgiest Cajas) είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται ή αναγκάστηκαν να γράψουν βαριές απώλειες, ανάμεσά τους και αρκετοί μικροεπενδυτές που πίστεψαν ότι θα προφυλαχτούν.

Πολλοί από τους 350.000 πελάτες της λιανικής οι οποίοι αγόρασαν το 2001 μετοχές αξίας 3,1 δισ. ευρώ της Bankia, η οποία χρεοκόπησε πέρσι, έχουν ήδη δει τα χρήματά τους να γίνονται καπνός.

Κατά μέσο όρο οι μικροεπενδυτές ξόδεψαν 6.000 ευρώ σε αγορά μετοχών της Bankia στην τιμή των 3,75 ευρώ.

Μέσα σε ένα χρόνο η Bankia χρειάστηκε να ζητήσει 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες», ενώ μέσα σε 18 μήνες είχε αρνητική αξία κοντά 4 δισ. Η τιμή των μετοχών της τώρα βρίσκεται γύρω στα 15 σεντ, σημειώνοντας ελεύθερη πτώση 96% από την τιμή εισαγωγής.

Ηδη οι δικαστικές αρχές στη Μαδρίτη διερευνούν κατά πόσον ο τότε πρόεδρος της Bankia, Ροντρίγκο Ράτο, και η διευθυντική ομάδα του, οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, παραπλάνησαν τους επενδυτές.

Υποτίθεται ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους αναλαμβάνοντας τα ρίσκα.

Τα τραπεζικά ομόλογα

Ομως οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ισπανών που αγόρασαν προνομιούχες μετοχές και περίπλοκα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης από τα Cajas συχνά δεν είχαν την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να τους περιμένει.

Τα «κουρέματα» κυμαίνονται από 36% για τα μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα της Bankia αορίστου διάρκειας και έως 61% για τις προνομιούχες μετοχές στην Catalunya Banc.

«Δεν είναι μόνο η Κύπρος», σχολιάζει ο «Economist»: «Τα χαμηλότερα σκαλοπάτια της κεφαλαιακής διάρθρωσης είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο». Οι ζημιές των μεγαλοεπενδυτών και τραπεζιτών «απαιτούν όλο και περισσότερο δημόσιο ευρωπαϊκό χρήμα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να καλυφθούν οι τρύπες. Κι όμως, ούτε κι αυτό είναι αρκετό». 
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου