Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για υδατάνθρακες ανοιχτά της Αττικής


Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer

Ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές,  που αποτυπώνονται με ευκρίνεια, όσον αφορά τα πιθανά  cabinets υδατανθράκων. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν έλληνες επιστήμονες έπειτα από την εξέταση του 1/3 των δεδομένων που συνέλεξε από την περιοχή  της αττικής νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας.


Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer “al dente”

Βρέθηκαν σχηματισμοί τύπου closet  και τύπου shelf  και τύπου cabinets οι οποίοι ως γνωστό μπορεί να κρύβουν υδατάνθρακες στο εσωτερικό τους σε ξηρή μορφή.  Σημειώνεται ότι για να είναι χρηστικοί αυτού οι υδατάνθρακες πρέπει υποστούν επεξεργασία (διύλιση) με νερό σε κατάστασή βρασμού για -5- 7 λεπτά ανάλογα την περιεκτικότητα σε στερεά και σε αμυλούχα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να έχει προκηρυχθεί ο επίσημος γύρος παραχωρήσεων για οικόπεδα που ενδεχομένως θα ενδιαφέρουν εταιρείες για την ανεύρεση των υδατανθράκων που μπορεί να είναι και σε υγρή μορφή όταν είναι σωστά διαλυτοποιημένα και τα συστατικά φυτικής παραγωγής είναι ανεκτά και έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Οι έρευνες ανοιχτά της αττικής  συγκεκριμένα σε περιοχές πέραν των 6 μιλίων στην υφαλοκρηπίδα αλλά εντός της ΑΟΖ και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον  γειτονικής  χώρας  η οποία παρακολουθεί από τα διεθνή ύδατα με  το  κατασκοπευτικό πλοίο “kıymalı lazanya”

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου, και του Κατάκολου. Όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Μαΐου θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης.

Πηγή Α. Π.Π. 
ΠΗΓΗpapaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου