Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Αγωγός Φυσικού Αερίου”




Η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. ενημερώνει για την απόφασή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την διαδρομή του χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να συμπεριλάβει το κοίτασμα φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας» στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ουσιαστικά να αναβάλει οριστικά τον σχεδιασμό του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου», η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού παροχής φυσικού αερίου για να συνεχίζει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και για να ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για απομάκρυνση του υπάρχοντα αγωγού από την παραλία της Νέας Καρβάλης.

Ο σχεδιασμός του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου» προέβλεπε, για τη διακίνηση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από και προς τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ, την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με μια διαδρομή μακριά από οικισμούς και παραλίες. Ο νέος αγωγός θα μετέφερε το φυσικό αέριο στις χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε., όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν μεγάλοι συμπιεστές για να στέλνουν το φυσικό αέριο στην εξέδρα ΚΑΠΠΑ με νέο υποθαλάσσιο αγωγό για αποθήκευση στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Η διάταξη και ο τρόπος λειτουργίας του νέου αγωγού θα επέτρεπαν την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. να προμηθεύεται το φυσικό αέριο που χρειάζεται από το δίκτυο της ΔΕΠΑ μέσω αυτού του αγωγού και έτσι να θέσει εκτός λειτουργίας τον υπάρχοντα αγωγό.

Ο υπάρχον αγωγός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νέας Καρβάλης το 1981 με όλες τις απαιτούμενες άδειες και τις νόμιμες διαδικασίες είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και έχει παραχωρηθεί για χρήση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. μαζί με το σύνολο των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων και των υποθαλάσσιων αγωγών το 1999 με τον νόμο 2779/99 ο οποίος αποτελεί τη «Σύμβαση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με τη Σύμβαση η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αγωγού. Ο αγωγός συνδέει το εργοστάσιο των Πετρελαίων με το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, ακολουθώντας μια διαδρομή συνολικού μήκους 7,5 χλμ από τα οποία τα 1,7 χλμ είναι παραθαλάσσια αφού διέρχονται μέσα ή κατά μήκος της παραλίας της Νέας Καρβάλης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου