Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Εντός του Απριλίου η Έναρξη Διαπραγματεύσεων για το Open Door


Πετρελαιοπηγή

Εντός του Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΚΑ με τις εταιρίες της short list, για το διαγωνισμό του open door σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, σε αυτή τη φάση η επιτροπή μελετά εμπεριστατωμένα και ενδελεχώς τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι εταιρίες που προκρίθηκαν πάνω στη σύμβαση παραχώρησης (model agreement), καθώς και τα ανταγωνιστικά σημεία βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι παρατηρήσεις των εταιριών υποβλήθηκαν από τα νομικά επιτελεία τους κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.
Η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ δεν δείχνει να βιάζεται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς πρώτιστο μέλημα της είναι να γίνει πολύ καλή προετοιμασία προτού καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και νομικές εμπλοκές. Για το λόγο αυτό περνά από κόσκινο τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο model agreement, σε μια προσπάθεια να «ακτινογραφηθούν» οι αξιώσεις των εταιριών και κυρίως να «οχυρωθούν» τα οφέλη που προσδοκά το δημόσιο από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, δημιουργείται και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν τα ανταγωνιστικά σημεία, βάσει των οποίων θα γίνει και η οριστική αξιολόγηση. «Είναι μια δουλειά ουσίας και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη», είπε στο energia.gr ενημερωμένη πηγή.
Με αυτά τα δεδομένα η έναρξη των διαπραγματεύσεων τοποθετείται μέσα στον Απρίλιο, ενώ παραμένει ως στόχος να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. Όσο πιο καλή θα είναι η προετοιμασία του δημοσίου, τονίζεται, τόσο πιο εφικτός θα είναι ο στόχος αυτός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, η καναδική Arctic Hunter Energy έχει υποβάλει ένσταση για τον αποκλεισμό της από την περιοχή των Ιωαννίνων. Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει τέτοια πληροφόρηση. Πάντως, διαμηνύεται ότι ο αποκλεισμός της Arctic έχει αδιάσειστα νομικά ερείσματα, με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ώστε ακόμη κι αν πράγματι έγινε αυτή η κίνηση, εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.
Να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε μία περιοχή ενδιαφέροντος παραμένουν δύο υποψήφιοι επενδυτές. Για τα Ιωάννινα θα «κονταροχτυπηθούν» οι, Energean Oil & Gas-Petra Petroleum-Schlumberger και Chariot Oil-Gas Ltd, για τον Πατραϊκό Κόλπο οι, Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και ΕΛ.ΠΕ.-Edison International SPA-Melrose Resources και για το Κατάκολο οι, Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και Greek Oil Energy Ventures Ltd. Η προσφορά της σύμπραξης της ΕΛ.ΠΕ. βρέθηκε εκτός από τα Ιωάννινα, εστιάζοντας έτσι κι αλλιώς στον Πατραϊκό Κόλπο. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου