Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ


Φωτογραφία για Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι: Διαγωνισμός χωρίς παρεμβάσεις για τη ΔΕΠΑ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα μιλάει για το ενδιαφέρον της Μόσχας για τις ιδιωτικοποιήσεις 
Την ελπίδα του ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ θα διεξαχθεί χωρίς «έξωθεν παρεμβάσεις» εκφράζει στη συνέντευξη στο «Βήμα» ο Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα λέει χαρακτηριστικά: «Η νεκροψία θα δείξει». Ο κ. Τσικβισβίλι εκτιμά ότι με τον κ. Αντ. Σαμαρά μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων, ωστόσο αφήνει ανοικτό το πότε θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οσον αφορά δε την ΑΟΖ, υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές κινήσεις πρέπει να σέβονται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή οι διμερείς σχέσεις άνθησαν. Η διακυβέρνηση Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από ψύχρανση. Είστε ικανοποιημένος από το σημερινό επίπεδο των σχέσεων;
«Πράγματι, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε σχετική επιβράδυνση στην ανάπτυξη των σχέσεών μας 
 . Πρώτα απ' όλα επηρέασε η δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που επέβαλε τη συγκέντρωση της προσοχής της ελληνικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Να μην ξεχάσουμε επίσης ότι υπήρξαν αλλαγές κυβερνήσεων σε Ρωσία και Ελλάδα. Δεν θα έλεγα πάντως ότι υπήρξε κάποια ψύχρανση των σχέσεων, που βασίζονται στα γερά θεμέλια των ιστορικών, πολιτιστικών και διαθρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην εγγύτητα των θέσεών μας σε ευρύ φάσμα διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων καθώς και στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Εμπνέει ελπίδα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον κ. Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει προς την αναβάθμιση της πολύπλευρης συνεργασίας με τη Ρωσία που πλήρως συμπίπτει με τα δικά μας σχέδια. Επεξεργαζόμαστε τώρα μια σειρά από σημαντικές διμερείς συμφωνίες που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ρωσοελληνικής σύμπραξης, ενώ συζητιέται πρακτικά το πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορα επίπεδα». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου