Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Open Door - Αποκλείονται Από τον Επόμενο Γύρο Δύο Υποψήφια Σχήματα



Δεν περνούν στον επόμενο γύρο για το open door δύο εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή των Ιωαννίνων. Η σύμπραξη ΕΛ .ΠΕ .-Edison International SPA-Melrose Resources, καθώς και η κοινοπραξία Arctic Hunter Energy-KO Enterprises. Επιβεβαιώνεται έτσι το ρεπορτάζ του energia. gr (24/1/2013), που ανέφερε ότι από τη short list που θα ανακοινωθεί δεν θα συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από μία εταιρία.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia. gr, για κάθε περιοχή ενδιαφέροντος (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) παραμένουν δύο υποψήφιοι επενδυτές. Η υποψηφιότητα της ΕΛ.ΠΕ.- Edison International SPA- Melrose Resources ισχύει για τον Πατραϊκό Κόλπο. Έτσι, επί της ουσίας εκτός διαγωνισμού βγαίνει μόνον η κοινοπραξία Arctic Hunter Energy- KO Enterprises.
Οι υποψήφιες εταιρίες ενημερώθηκαν ήδη επίσημα με επιστολές που εστάλησαν από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ. Για τα Ιωάννινα θα «κονταροχτυπηθούν» οι, Energean Oil & Gas- Petra Petroleum- Schlumberger και Chariot Oil- Gas Ltd, για τον Πατραϊκό Κόλπο οι, Energean Oil & Gas- Troian Oil- Schlumberger και ΕΛ.ΠΕ.- Edison International SPA- Melrose Resources και για το Κατάκολο οι, Energean Oil & Gas- Troian Oil- Schlumberger και Greek Oil Energy Ventures Ltd.
Τώρα ξεκινά η πιο σημαντική και κρίσιμη φάση του διαγωνισμού, που αφορά στις διαπραγματεύσεις. Στην πρώτη φάση αξιολογήθηκε η τεχνική και οικονομική δυνατότητα των υποψηφίων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία, ενώ στη φάση των διαπραγματεύσεων αντικείμενο θα είναι η σύμβαση μίσθωσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται: το τίμημα, το πρόγραμμα εργασιών, τα royalties, η προκαταβολή της υπογραφής, οι αποσβέσεις που κατανέμονται στο χρόνο, καθώς και το ποσοστό επιστροφής στο δημόσιο κάθε χώρου που θα ερευνάται και θα ολοκληρώνεται ανά φάση εργασιών. Παράλληλα, στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν και οι νομικοί και περιβαλλοντικοί όροι της σύμβασης.
Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κυρίως από την πλευρά των νομικών των υποψηφίων σχημάτων και οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του εξαμήνου. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ, ώστε να ανακοινωθούν οι ανάδοχοι και να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το ελληνικό επενδυτικό κλίμα από διεθνείς παίκτες. Εφόσον, η ανάθεση γίνει στις αρχές του καλοκαιριού, η έναρξη των ερευνητικών εργασιών τοποθετείτα στο φθινόπωρο του έτους.
Η Αντίδραση των ΕΛΠΕ
Πηγές του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις δήλωσαν στο energia.gr: «Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία μας αποκλείει από την περιοχή των Ιωαννίνων για τυπικούς λόγους και όχι για λόγους σχετικούς με την τεχνική και οικονομική επάρκεια της κοινοπραξίας. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού που αφορά την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, στην οποία, εξάλλου, εστιάζεται η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Edison, Petroceltic 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου