Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Για ποια ενεργειακά project ενδιαφέρθηκε το Κατάρ, νέο ραντεβού το Μάρτιο




Ραντεβού σε… δύο μήνες έδωσαν σε κυβερνητικό επίπεδο Ελλάδα και Κατάρ τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ενεργειακά, καθώς στις συναντήσεις υπήρξε ενδιαφέρον για εξαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας είτε για απευθείας κατανάλωση, είτε ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Το ενδεχόμενο συμμετοχής του εμιράτου στη δημιουργία πλωτών σταθμών LNG στην Ελλάδα, επίσης συζητήθηκε όπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, χωρίς ωστόσο να γίνει σαφές το πόσο ψηλά βρίσκεται στην ατζέντα του.
Από την πλευρά τους στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που συμμετείχαν στην αποστολή ξεκαθαρίζουν ότι οι συνομιλητές τους «γνώριζαν καλά για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και άκουσαν με πολύ προσοχή την παρουσίασή μας» χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση να κάνουν σαφές αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο «Ενέργεια» φαίνεται ότι βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των επαφών (και λογικά αφού το Κατάρ είναι κορυφαίος παραγωγός LNG διεθνώς), χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει συγκεκριμένο, όπως άλλωστε συνέβη και τους άλλους τομείς που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε κυβερνητικό πάντα επίπεδο (τουρισμός, real estate, λιμάνια, και αεροδρόμια).
Δουλειά οι τεχνοκράτες…
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ πάντως σημειώνουν ότι η συζήτηση με το εμιράτο θα επαναληφθεί το επόμενο 2μηνο σε υπουργικό επίπεδο, προκειμένου τα δύο μέρη να επαναπροσδιορίσουν τι ακριβώς ενδιαφέρει την κάθε πλευρά. Προφανώς, αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι στο μεσοδιάστημα τεχνοκράτες των δύο πλευρών θα δουλέψουν πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, ώστε στην επόμενη συνάντηση να παρουσιαστούν έτοιμα επενδυτικά σχέδια, και όχι έργα στο πόδι με υψηλές πιθανότητες αποτυχίας, όπως συνέβη τον Οκτώβριο 2010 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Εκείνο που προκύπτει από τα λεγόμενα της ελληνικής πλευράς είναι ότι στο μυαλό των καταριανών παραμένει η επιθυμία να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, και μέσω αυτής την ευρωπαϊκή, με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μια παραλλαγή δηλαδή της πολύκροτης επένδυσης στον Αστακό, αλλά σε διαφορετική βάση. Απλώς στο εμιράτο έχουν γίνει εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική πλευρά, και τις ικανότητες της να διαχειριστεί σωστά ένα τέτοιο project, γι’ αυτό και για την ώρα δεν προκύπτει κάτι το ανακοινώσιμο.
Τέλος, στο θέμα των υποδομών αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, συζητήθηκε όπως είχε ήδη γράψει το «energypress» το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών σταθμών LNG, καθώς επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη δύο τέτοια σχέδια : Ένα της ΔΕΠΑ για τον κόλπο της Καβάλας με στόχο να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα κατευθύνεται μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού στις αγορές των Βαλκανίων, και ένα του ομίλου Κοπελούζου στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης με στόχο να αποτελέσει πύλης εισαγωγής αερίου στην χώρα.
Τα θέματα αυτά, μαζί με άλλα ενδεχομένως που θα προκύψουν από τις επαφές που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέχρι το Μάρτιο, θα αποτελέσουν την ατζέντα των δύο υπουργείων Ενέργειας στην νέα τους συνάντηση.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου