Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Citi: Το πιο φθηνό διυλιστήριο στην Ευρώπη είναι… ελληνικό!




Παρότι απαισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Citi συνολικά, για την Motor Oil, μόνο καλά λόγια είχε στην πρόσφατη έκθεση της για τις προοπτικές των διυλιστηρίων στην Ευρώπη.
Εκτός ότι προτείνει σύσταση "buy" για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 9,3 ευρώ, αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι βάσει των προβλέψεων της, και εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν βέβαια, είναι ότι ο τίτλος της Motor Oil είναι διαπραγματεύσιμος με 5,4 φορές τα κέρδη του 2013 (το P/E δηλαδή), όταν ο μέσο όρος του κλάδου είναι στις 10,8 φορές.
Επειδή τα κέρδη είναι λίγο επίφοβα στις μέρες μας, η MOH παραμένει «φθηνή» για τη Citi ακόμα και στο δείκτη EV/EBIDTA (αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη), δείκτης που ίσως είναι και πιο σημαντικός όταν κάποιος συγκρίνει εταιρείες αυτού του κλάδου. Η MOH είναι διαπραγματεύσιμη με 4,8 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2013, έναντι 5,6 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο ή 15% περίπου discount, μεταδίδει το euro2day.gr.
Το discount στη μετοχή της MOH μοιάζει αδικαιολόγητο, αν ληφθούν υπόψη και οι λειτουργικοί δείκτες που υπολογίζει η Citi για την εταιρεία. Η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων (δείκτης Return on Capital Employed) των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για το 2013 πάντα, εκτιμάται στο 7,4%, ενώ της ΜΟΗ υπολογίζεται ότι θα είναι ακριβώς διπλάσια στο 14,8%.
Τέλος, η Citi επισημαίνει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Η απόδοση των ταμειακών ροών (free cash flow yield) της ΜΟΗ, μέτρο που λαμβάνει υπόψη και τις τόσο τις τρέχουσες αλλά και τις κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας, αποδίδει 27,9% έναντι 11,5% για τον κλάδο! 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου