Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μούιζνιεκς: «Τα κράτη δεν ήθελαν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων»


«Δυστυχώς κάποιοι μαθαίνουν από τα λάθη που έκαναν όσο βοηθούσαν την Ελλάδα. Το μόνο που μπορεί πλέον να γίνει είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια σε μεταγενέστερα πακέτα βοήθειας προς άλλες χώρες», λέει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ThePressProject, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.
Συνέντευξη στη Χριστίνα Βασιλάκη

Ο Μούινζιεκς παρουσίασε την Τρίτη, στις Βρυξέλλες μια αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία καλεί τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους δανειστές να επαναφέρουν το κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ευρώπη της κρίσης και να απομακρυνθούν από τις μέχρι τώρα πολιτικές σκληρής λιτότητας που πλήττουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της Ένωσης.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η έμφαση που δίνει στο ότι όσοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν την υποχρέωση να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δίκαιη φορολόγηση αλλά και η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως η διαγραφή χρέους και η αναπτυξιακή βοήθεια είναι εργαλεία που μπορούν να δώσουν διεξόδους στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και, σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν πρέπει να μπαίνουν σε κανένα πλαίσιο σκληρών και μη ρεαλιστικών προϋποθέσεων.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν μέρος ενός πλέγματος «συστάσεων», ξεκαθαρίζει ο Επίτροπος, με καμία δεσμευτική ισχύ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως θα έρθουν αντιμέτωποι με το «λόμπυ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού όπως ενημερώνει ο ίδιος, « ο σκοπός της εν λόγω αναφοράς είναι να φτάσει στα γραφεία των ιθυνόντων και να προσπαθήσει να βάλει στην ατζέντα τους τα ανθρώπινα δικαιώματα».  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

 ΠΗΓΗ:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου