Επί 23 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός Open Door για την παραχώρηση των περιοχών σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις επιλεγείσες κοινοπραξίες.
Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο τομέα παρά τις διακηρύξεις και εξαγγελίες των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στις εργασίες του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου που πραγματοποιεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ως γνωστόν η Energean, εκτός από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, έχει προκριθεί ως επικεφαλής κοινοπραξιών για την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατακόλου.
Όπως είπε ο ίδιος με την παρέμβασή του στο ενεργειακό πάνελ του συνεδρίου, η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να ανταποκριθεί σε πέντε προκλήσεις. Αρκεί βέβαια να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε πέντε κρίσιμα μέτωπα, τα οποία παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Αυτά σύμφωνα με τον κ Ρήγα είναι:
* Η υπογραφή και κύρωση των συμβάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας του open door, η οποία έχει ήδη διαρκέσει 23 μήνες.
* Η καθιέρωση σταθερής φορολογίας σε βάθος χρόνου για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον εγχώριο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
* Η στελέχωση της Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ με καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό, η ενίσχυσή της με αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων και η θωράκισή της με σταθερή σύνθεση, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το "ελληνικό ρίσκο". Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, στην Κύπρο, ο ίδιος μηχανισμός υφίσταται επί 30 χρόνια, ενώ στην Αίγυπτο, παρά τις δραματικές πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών, τα πρόσωπα στις θέσεις – "κλειδιά" παραμένουν τα ίδια.
* Η απεμπλοκή της ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων εμπορικής συμφωνίας που ξαναφέρνει την BP στην χώρα μας, η οποία προσκρούει σε νομικό πλαίσιο του 1999 που υποχρεώνει μια ιδιωτική εταιρεία (σ.σ. Energean) να πουλά την παραγωγή της (σ.σ. το πετρέλαιο του Πρίνου) σε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία.
* Η αποτελεσματική προώθηση της υλοποίησης της ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ επένδυσης για την δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, ενός έργου που θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την χώρα μας αλλά που, ωστόσο, βρίσκεται ακινητοποιημένο επί δύο χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ η οποία, μεταξύ άλλων, απέφερε:
- Την ανάδειξη του τομέα υδρογονανθράκων ως βασική προτεραιότητα για την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
- Την ψήφιση του νόμου 4011/2001, που δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου και την προσαρμογή των αδειών του Πρίνου στις νέες διατάξεις.
- Την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 25% για τις επιχειρήσεις, με απόδοση του 5% στις τοπικές κοινωνίες.
- Την δημιουργία της ΕΔΕΥ, του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για τους υδρογονάνθρακες.
- Την συγκέντρωση, μέσω της PGS, στοιχείων από δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για 200.000 χιλιόμετρα σε θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης.
- Την προκήρυξη της διαδικασίας του open door.
- Την προοπτική για νέους γύρους παραχωρήσεων την περίοδο 2014/2015.
"Όλα αυτά συνιστούν αδιαμφισβήτητη πρόοδο", ανέφερε ο κ. Ρήγας, "σε έναν τομέα που ουσιαστικά δεν υπήρχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια".
Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη μεγάλα: Η κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και από ασάφειες που χρήζουν ερμηνείας, η έλλειψη συνέχειας και η αδυναμία έγκαιρης λήψης αποφάσεων είναι προφανής στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, η γνώση και η εμπειρία του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα των υδρογονανθράκων είναι περιορισμένη, η χορήγηση ή ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ και η καθυστερημένη επιστροφή του ΦΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
"Αυτή η πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα οι σημαντικότερες αποφάσεις να λαμβάνονται εκτός επιχειρηματικού χρόνου ή να μην λαμβάνονται και καθόλου", επεσήμανε ο κ. Ρήγας.
Ο επικεφαλής της μόνης εταιρείας που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα συνέστησε:
-Υπομονή και συστηματική προσπάθεια. Στο Ισραήλ υπήρξαν 30 αποτυχημένες γεωτρήσεις πριν την ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων.
-Εμπιστοσύνη στους εγχώριους παίκτες. Μια κολοσσιαία εταιρεία, όπως η British Gas, δεν μπόρεσε να ανακαλύψει τον γιγάντιο "Λεβιάθαν", κάτι που έκανε η ισραηλινή Ratio.
-Ενθάρρυνση των διεθνών συνεργασιών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Noble και η στάση της έναντι των πολιτικών προβλημάτων με την Τουρκία στην Κύπρο.
- Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και έγκαιρη λήψη αποφάσεων από την Πολιτεία.
"Αν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις και αν ληφθούν άμεσα αποφάσεις στα πέντε μέτωπα που προαναφέρθηκαν, είναι βέβαιο ότι θα έχουν τεθεί οι πλέον σταθερές βάσεις για μια επιτυχημένη ανάπτυξη του εγχώριου τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διαφορετικά, θα μιλάμε και πάλι για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και την οικονομία μας", κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου