Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η πολυκατοικία αποφάσισε: όχι πετρέλαιο-πώς θα ζεσταθείτε οικονομικότερα

Η πολυκατοικία αποφάσισε: όχι πετρέλαιο-πώς θα ζεσταθείτε οικονομικότερα
Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ένοικοι χιλιάδων πολυκατοικιών ανά τη χώρα. Παρά το επίδομα θέρμανσης, οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, αποφασίζουν να μην αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα ο κάθε κάτοικος να τραβάει τον …δρόμο του. Ποιες λύσεις μπορεί να υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση;


Ενώ οι επιλογές, θεωρητικά είναι πολλές, στην πράξη οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο νόμος, όπως μας ενημερώνει ο νομικός της ΠΟΜΙΔΑ Τάσος Βάππας, επιτρέπει να εγκαταστήσετε έναν καυστήρα φυσικού αερίου και να αυτονομηθείτε από την υπόλοιπη πολυκατοικία (εφόσον βέβαια υπάρχει φυσικό αέριο στην περιοχή). Στην πράξη, για να συμβεί αυτό, απαιτείται απόφαση του 51% της συνέλευσης της πολυκατοικίας. Και ακόμη και αν σας δοθεί η έγκριση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα απαλλαγείτε και από την υποχρέωση να πληρώνετε τα κοινόχρηστα. Διότι μπορεί φέτος η πολυκατοικία να αποφασίσει ότι δεν θα αγοράσει πετρέλαιο και του χρόνου να αποφασίσει ότι θα αγοράσει. Τι θα κάνετε τότε; Θα πληρώνετε και για το πετρέλαιο και θα έχετε εγκαταστήσει τον καυστήρα του φυσικού αερίου;
Το πρόβλημα με την απαλλαγή από τα κοινόχρηστα, θα υφίσταται και αν επιλέξετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις που τεχνικά μπορούν να εγκατασταθούν όπως για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας. Το ερώτημα παραμένει: θα δαπανήσετε μερικές χιλιάδες ευρώ όταν δεν ξέρετε αν από του χρόνου θα σας ζητήσουν να πληρώνετε και τα φουσκωμένα λόγω πετρελαίου κοινόχρηστα;
Πρακτικά, η μόνη λύση που απομένει είναι η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια. Μια δαπανηρή λύση, ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το ΕΤΜΕΑΡ. Για να μειωθεί κάπως το βάρος, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:
·         Όσο πιο ακριβή η συσκευή, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.
Αν καταλήγετε στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ρεύμα για να ζεσταθείτε φέτος (π.χ γιατί η πολυκατοικία αποφάσισε να μην αγοράσει πετρέλαιο) θα προσέξετε ποια συσκευή θα χρησιμοποιήσετε. Οι φθηνές συσκευές (αερόθερμα, καλοριφέρ κλπ) είναι φθηνά όταν τα αγοράζεις αλλά καταναλώνουν 2000-3000 Watt ανά ώρα. Αντίθετα, άλλες συσκευές όπως είναι οι πομποί ακτινοβολίας καταναλώνουν 900 Watt για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η διαφορά τους, κοστίζουν πέντε και έξι φορές περισσότερο.
·         Τι σημαίνει η ενεργειακή κλάση των κλιματιστικών;
Συσκευές τύπου Α, παράγουν τουλάχιστον 3,6 φορές περισσότερη θερμότητα από το ρεύμα που καταναλώνουν. Αντίθετα, μια συσκευή τύπου «G» χρειάζεται 50% περισσότερο ρεύμα για να ζεστάνει τον ίδιο χώρο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιλέξετε μια καλή συσκευή με καλή βαθμολογία είναι προφανής ειδικά αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή για πολλές ώρες ημερησίως.
·         Συσκευή Α’ κλάσης από συσκευή α’ κλάσης διαφέρει;
Ακόμη και να επιλέξετε την οικονομικότερη κατηγορία «Α» να ξέρετε ότι δεν είναι όλες οι συσκευές «Α» ίδιες. Ζητείστε να μάθετε τον δείκτη «cop» της συσκευής ο οποίος αποτυπώνει τη θερμική απόδοση. Κυμαίνεται από 3,6 και φτάνει ακόμη και πάνω από πέντε. Άρα υπάρχουν συσκευές με την ίδια βαθμολογία που αποδίδουν έως και 25% περισσότερη θερμότητα καταναλώνοντας το ίδιο ρεύμα. Θα δείτε συσκευή τύπου «Α» που κοστίζει 218 ευρώ και έχει δείκτη cop 3,3 και συσκευή τύπου «Α» η οποία κοστίζει 600 ευρώ αλλά παράγει 65% περισσότερη θερμότητα.
·         Ενεργοποιείτε το κοινωνικό τιμολόγιο εφόσον το δικαιούστε
·         Ενεργοποιείτε το νυχτερινό τιμολόγιο χωρίς δεύτερη σκέψη
Το νυχτερινό μπορεί να περιορίσει τη συνολική επιβάρυνση ακόμη και πάνω από 20%
·         Εγκαθιστούμε χρονοδιακόπτες όπου δεν υπάρχουν
Διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε εντολή στις συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργήσουν  μόνο τις ώρες που χρειάζεται. Π.χ να ενεργοποιηθούν μια ώρα πριν ξυπνήσετε και μια ώρα πριν φτάσετε το βράδυ στο σπίτι μετά τη δουλειά. Υπάρχουν χρονοδιακόπτες με εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενώ θα προσέξετε να πάρετε συσκευή που να σηκώνει την ισχύ του θερμαντικού σας σώματος.
·         Ρυθμίζουμε σωστά τους θερμοστάτες
Δεν είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς. Δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει. Κατεβάστε τον στους 20 για μεγαλύτερη οικονομία.

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου